Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Om vårdstrejken blir av måste intensivvårdsavdelningen vid ÅUCS stängas – cirka 20 operationer måste skjutas upp

Sturerande Meri Peltonen går in genom en dörr på ett sjukhus.
Bildtext Arkivbild. Om vårdstrejken blir av är ÅUCS tvungen att stänga intensivvårdsavdelningen, meddelar sjukhuset i ett pressmeddelande.
Bild: Arash Matin / Yle

Vårdfacken Tehy och Super har varslat om en strejk på intensivvårdsavdelningen vid Åbo universitetscentralsjukhus mellan den 20 och 23 september.

Om strejken blir av är ÅUCS tvungen att stänga intensivvårdsavdelningen under tiden som strejken pågår. Det här framkommer i ett pressmeddelande av ÅUCS.

Det betyder också att inga nya patienter skulle tas emot på intensivvårdsavdelningen från och med den 15 september.

Det skulle innebära att patientvården måste tryggas av andra universitetssjukhus än Åbo universitetscentralsjukhus mellan den 15 och 24 september, då det inte skulle gå att remittera patienter från sjukhusen inom ÅUCS specialansvarsområde till intensivvårdsavdelningen.

ÅUCS skulle inte heller kunna behandla patienter som behöver hyperbar syrgasbehandling. ÅUCS är den enda enheten i Finland som kan ge hyperbar syrgasbehandling, som är den enda behandlingen som finns för svår dykarsjuka.

Därutöver skulle också cirka 20 operationer ställas in. Det handlar alltså om sådana operationer där intensivvård behövs efter operationen.

ÅUCS kommer att kontakta dessa patienter från och med måndag (12.9).

Vårdfacken Tehy och Super har varslat om strejk på intensivvårdsavdelningen mellan den 20 och 23 september, och erbjuder heller inget skyddsarbete på intensiven under den här tiden.