Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghanska flickor protesterar mot att skolan åter stängs för dem

Många flickskolor lider av tomma klassrum eftersom talibanerna inte tillåter flickor i gymnasieålder att gå i skola.
Bildtext Många flickskolor lider av tomma klassrum eftersom talibanerna inte tillåter flickor i gymnasieåldern att gå i skola.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Flickor demonstrerade på lördagen i staden Gardez i östra Afghanistan efter att talibanska myndigheter stängt sina gymnasieskolor bara några dagar efter att undervisningen hade återupptagits.

De flesta gymnasieskolor för flickor i Afghanistan har varit stängda sedan talibanerna tog över makten i landet i augusti 2021.

Förra veckan inleddes undervisningen i fem statliga gymnasieskolor i den östra provinsen Paktia efter att hundratals flickor och stamledare krävt att skolorna skulle öppnas igen. Fyra av de nyöppnade skolorna är belägna i Gardez och en i Samkani.

Men när elever i provinshuvudstaden Gardez gick till skolan på lördagen blev de tillsagda att återvända hem, rapporterar invånare och aktivister för nyhetsbyrån AFP.

I morse när flickorna inte släpptes in i skolorna höll vi en protest, sa en av arrangörerna.

Klädda i sina skoluniformer – en vit huvudduk och svart traditionell dräkt bestående av lång skjorta och byxor (shalwar kameez) – marscherade flickorna genom Gardez centrum för att protestera mot stängningen.

Talibanerna har infört hårda restriktioner för flickor och kvinnor på grund av sin stränga islamistiska syn som började tillämpas efter att de återvände till makten i augusti 2021.

Det har i praktiken utestängt flickor och kvinnor från det offentliga livet.

Inga bilder fick tas av protesten säger ögonvittnen

Bilder som publicerades på sociala medier i lördags visade flickorna marschera genom stadskärnan medan invånare och butiksägare tittade på. Journalister tilläts inte bevaka marschen.

"Talibanerna tillät inte någon att ta bilder av protesten. I själva verket slog de sönder vissa demonstranters mobiltelefoner", sa aktivisten Yasmin till AFP per telefon.

Två invånare i staden bekräftade också protesten. Enligt ögonvittnen hade studenterna protesterade fredligt. Demonstrationen i Gardez uppges ändå snabbt ha skingrats av säkerhetsstyrkor

Afghanska tjänstemän hävdar att förbudet bara är en "teknisk fråga" och att undervisningen återupptas när en läroplan som byggs upp av islamiska regler har definierats.

Ett fåtal skolor igång efter påtryckning

Ett fåtal offentliga skolor fortsätter att fungera i delar av landet efter påtryckningar från lokala ledare och familjer.

Skolor förblir dock stängda i de flesta provinser, bland annat i huvudstaden Kabul och i Kandahar, talibanernas de facto maktcentrum.

Omkring tre miljoner flickor är för närvarande förbjudna att få gymnasieutbildning i Afghanistan, enligt Unicef.

Källor: AFP, Reuters

Skolflickor i Kabul 5.9.2021
Bildtext Skolflickor i Kabul den 5 september 2021.