Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bosnien-Hercegovinas fotbollsherrar ska gästa Ryssland för en landskamp – landets stjärnor förskräckta, kaptenen tänker inte spela: "Förbundet vet min åsikt"

Edin Dzeko på planen.
Bildtext Edin Dzeko är inte sugen på att möta Ryssland.
Bild: Tomi Hänninen

Bosniska fotbollsförbundet tackade ja till att möta Ryssland i en träningslandskamp. Bland spelarna är tonen tydlig. Jag blev väldigt chockad, säger Anel Ahmedhodzic.

Ryssland har varit uteslutet från internationella tävlingslandskamper ända sedan landet inledde ett anfallskrig i Ukraina i februari.

Trots det har landets herrlandslag nu flera landskamper inprickade för hösten. Träningsmatcherna mot Iran, Kirgizistan och Bosnien-Hercegovina blir de första matcherna som ryssarna spelar efter VM-kvalet i fjol.

Matchen mot Bosnien-Hercegovina är planerad till den 19 november i S:t Petersburg. Från spelarhåll haglar det kritik.

– Det här är inget bra beslut. Jag är mållös, säger tidigare Italien- och Spanienproffset Miralem Pjanic till bosnisk press.

Kaptenen höjer rösten

Precis som Pjanic menar landslagskaptenen Edin Dzeko att en Rysslandsresa inte är aktuell för honom.

– Jag är emot spelandet av den här matchen. Jag är alltid och kommer alltid vara för fred. Förbundet vet min åsikt, säger Interanfallaren enligt Klix.

– Jag är inte tyvärr den som bestämmer vem Bosnien-Hercegovina ska spela mot, men jag är kapten och tycker att den här matchen inte ska spelas då oskyldiga människor tvingas lida samtidigt.

Då man inom det bosniska förbundet röstade om saken blev resultatet 5–1 till Rysslandsmatchens fördel.

– Jag blev väldigt chockad när jag såg det. Jag vet inte vad jag ska säga förutom att jag är emot den matchen. Vi vet alla vad som händer och det skulle vara ett stort misstag att spela mot Ryssland, konstaterar bosnisk-svenska backen Anel Ahmedhodzic för sajten SportSport.

Diskussion om artikeln