Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Sibbo-Vargarna medaljkandidat i herrarnas långa stafett – på damsidan är det bäddat för ankarduell mellan Lehikoinen och Baas

Stafett-FM, söndag (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Höjdpunkterna under den andra dagen i stafett-FM är stafetterna på 4x400 meter. På damsidan är tipset att HIFK och Joensuun Kataja gör upp om guldet, medan HKV är en stark vinnarkandidat i herrloppet.

Friidrottens årliga Kalevan Malja-tävling är i praktiken redan avgjord. Jyväskylän Kenttäurheilijat kommer i dag att fira segern stort och synligt på sin egen idrottsplan i samband med stafett-FM. JKU:s ledning över de närmaste konkurrenterna är redan uppe i över 60 poäng.

Frågan är ändå om JKU är helt kapabelt att fortsätta i samma stil som på lördagen. Får arrangörsföreningen exempelvis sitt allra bästa lag ut på Harjubanan på herrarnas 4x400 meter? Den ovissheten svävar i höstluften i Jyväskylä. Alla är inte helt friska i den storklubben heller.

Plötsligt står Sibbo-Vargarnas fyrväppling där som en minst sagt tydlig medaljkandidat på 4x400. Sibbogänget, som så bejublat vann för tre år sedan, har hållit en något lägre profil efter det. Den av Eljas Aalto ledda kvartetten kan nu ha en ny gyllene chans.

I fjol gick en handfull lag en skoningslös kamp om FM-titeln på herrarnas 4x400. Segern lade överraskande KU-58 från Vanda beslag på. De har däremot inte ett lika skarpt lag i år. HKV, som äntligen igen gör ett lysande stafett-FM, blir däremot svårslaget.

Borgå Akilles väntar fortfarande på den lyckliga stafettdag då fyra olika fyrahundrameterslöpare av rang samtidigt är hela och friska. Hygglig kan utdelningen ändå komma att vara nu, även om Jonni Blomqvist saknas.

Mette Baas och Viivi Lehikoinen firar.
Bildtext I Sverigekampen för en vecka sedan tävlade Mette Baas och Viivi Lehikoinen på samma sida.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Damernas 4x400 meter bara måste sluta i en ankarmatch mellan HIFK:s Viivi Lehikoinen och Joensuun Katajas Mette Baas. Det kan bli just så här jämnt. HIFK saknar sitt unga storlöfte Teresa Perttilä.

Espoon Tapiot, anförda av Eveliina Määttänen, går emellertid säkert till verket med starkaste tänkbara vilja efter totalmissen på 4x100 meter. Hela loppet kan bli en klassiker.

På förhand känns stafettsöndagen den här gången som en stor möjlighet för Helsingforsföreningarna. HIFK kan dominera stort i kvinnlig långsprint överlag, medan HKV lär ha sin stora grej i 4x1500 meter mixed - med två damer och två herrar i laget. Även utan Topi Raitanen.

I juniorklasserna är just långsprint och också häckstafetter i huvudrollerna på Harju friidrottsstadion.

På Arenan pågår direktsändningen från Jyväskylä mellan klockan 11.40 och 17.00. I TV2 sänds ett sammandrag efter EM-basketen som börjar klockan 17.45.

Diskussion om artikeln