Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blev förbispurtad av Topi Raitanen i EM-finalen – italienska silvermedaljören fast för dopning: "Aldrig hört om substansen"

Från 2022
Ahmed Abdelwahed springer bredvid Topi Raitanen.
Bildtext Ahmed Abdelwahed blev 0,55 sekunder efter Topi Raitanen i EM-finalen.
Bild: IMAGO/Chai v.d. Laage/ All Over Press

Ahmed Abdelwahed var den som kunde utmana Topi Raitanen bäst i EM-finalen på 3 000 meter hinder. Nu står det klart att italienaren gett ett positivt dopningsprov för meldonium i samband med mästerskapet i München.

Det är den italienska tidningen La Repubblica som uppmärksammar att silvermedaljören Abdelwahed testat positivt.

Abdelwahed var en guldkandidat i finalen på 3 000 meter hinder, men fick ge sig på sista varvet då Topi Raitanen spurtade förbi. I München testade Abdelwahed positivt för meldonium, känt som ett hjärtläkemedel.

Programmet är inte längre tillgängligt

Italienaren har svarat på nyheten på sitt Instagramkonto.

"Jag har inte ens hört talas om meldonium förrän jag fick höra om att man hittat det i mitt prov. Jag har aldrig använt det, så jag försöker nu förstå hur det har kunnat hamna i mitt urin", skrev italienaren.

Raitanen: "Bra att dopningsarbetet fungerar"

Yle Urheilu fick tag på Raitanen, som fått veta om fallet bara en stund tidigare.

– Jag har inte hunnit titta närmare på fallet, så jag vet inte hur långt processen kommit. Å ena sidan är det kul att jag lyckades slå honom på banan och uppleva den stunden.

– För egen del förändras inte valören om processen går vidare. Det är bra att dopningsarbetet fungerar. Men det låter inte bra att en tävlingskamrat hamnat i det här läget, funderar Raitanen.

Abdelwahed är bekant för Raitanen sedan tidigare. År 2017 tog italienaren EM-silver i U23-EM, Raitanen blev fyra i samma lopp.

– Klart att det överraskar. Det kommer säkert mer nyheter om fallet under kommande veckor och månader, då får vi veta vad som har hänt. Det är synd för sporten.

För några år sedan var meldonium på tapeten då mängder av ryska idrottare blvivit fast för ämnet. Svenska löparstjärnan Abeba Aregawi och tennisspelaren Maria Sjarapova som testat positivt för meldonium.

Diskussion om artikeln