Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Max Verstappen gick på knock i Monza – slutdramat uteblev då arrangörerna inte fick bort bil från banan: "Frustrerande"

Uppdaterad 11.09.2022 18:22.
Max Verstappen kör i kurva.
Bild: XPB Images

Max Verstappen gjorde inga misstag i Monza och lämnade hemmafavoriten Charles Leclerc utan chans. Avslutningen kunde ha blivit spännande, men i stället körde förarna slutdelen bakom säkerhetsbilen.

Ett eller två depåstopp var frågan inför Italiens GP.

Ett stopp visade sig vara facit. Red Bull valde rätt för Max Verstappen – och holländaren vann för första gången i karriären i Monza.

– Det var ett grymt race. Vi hade en väldigt bra bil och kunde kontrollera loppet, säger Verstappen inför spridda burop från den italienska publiken.

För Ferrari blev det åter ett felval på kommandobryggan. Charles Leclerc bytte däck två gånger och kunde till slut inte utmana Verstappen.

– Ärligt talat så visste vi inte vad de skulle göra bakom oss. Vi gjorde vårt val, sammanfattar Leclerc kort.

Stallet spelade bort Leclerc

De många motoråtgärderna kastade om startordningen ordentligt efter kvalet. Verstappen åkte i väg som sjua, medan Leclerc försvarade sin pole position framgångsrikt i starten.

VM-ettan Verstappen hade inga problem att klättra upp mot toppstriden. Närmare sagt krävde det sex varv för Red Bull-stjärnan att ta sig till tvåa.

Några varv senare stannade Sebastian Vettels bil vid banan och i samband med den virtuella säkerhetsbilen som följde valde Ferrari att ta in Leclerc.

Resten av tätförarna stannade ute på banan och för Verstappen visade det sig vara ett vinnande drag. Leclerc var tvungen att stanna en gång till, medan Verstappens enda däckbyte till mediumblandning räckte för att göra segerstriden odramatisk.

Antiklimax avslutade loppet

Slutet kunde ha blivit kittlande. Daniel Ricciardo avbröt på ett krångligt ställe och säkerhetsbilen kom ut på banan då australierns McLaren skulle städas bort med fem varv kvar.

Förarna bytte däck och laddade för ett sprintliknande avslut på tävlingen. Men dramat uteblev.

Banpersonalen hann aldrig lyfta undan Ricciardos bil från banan och i stället kördes hela loppets slut bakom säkerhetsbilen. Bakom Verstappen och Leclerc blev Mercedes George Russel trea.

– Slutet var frustrerande. Jag hade hoppats att hinna tävla. Men vi var där vi var på grund av tidigare händelser, så det är synd. Jag gav allt jag hade, fortsätter Leclerc.

Gårdagens kvalsensation Nyck de Vries gjorde succé även på söndagen. Det blev poäng direkt för Williamsersättaren tack vare niondeplatsen.

– Jag är så glad men mina axlar är döda, skämtade holländaren i teamradion efter målgång.

Nytt anonymt lopp av Bottas: "Förstördes i första kurvan"

För Valtteri Bottas blev loppet åter en kamp i periferin utanför poängstriden.

En delorsak var än en gång starten. Finländarens startposition som 15:e förare försvann snabbt under öppningsvarvet.

Bottas föll till 19:e plats och därefter var det en tung uppförsbacke att bestiga.

– Någon körde in i mig bakifrån och jag träffade till bilen framför. Anti stall-inställningen slogs på i motorn och jag fick inte bort det förrän andra kurvan, och då var man redan bak i fältet, minns Bottas för Viaplay.

Alfa Romeo tog in honom som siste förare i fältet i ett lopp där han gick i mål som 18:e. Stallkamraten Guanyu Zhou nappade en poäng som tionde förare.

– Det var förstås inte lätt. Det saknades delar från framvingen och det påverkade min downforce. Första kurvan förstörde i princip loppet.

Resultat

1. Max Verstappen Red Bull
2. Charles Leclerc Ferrari
3. George Russell Mercedes
4. Carlos Sainz Ferrari
5. Lewis Hamilton Mercedes
6. Sergio Perez Red Bull
7. Lando Norris McLaren
8. Pierre Gasly AlphaTauri
9. Nyck de Vries Williams
10. Guanyu Zhou Alfa Romeo
11. Esteban Ocon Alpine
12. Mick Schumacher Haas
13. Valtteri Bottas Alfa Rom
14. Yuki Tsunoda Alpha Tauri
15. Nicholas Latifi Williams
16. Kevin Magnussen Haas

Förare som avbröt: Daniel Ricciardo, McLaren, Fernando Alonso, Alpine, Sebastian Vettel, Aston Martin, Lance Stroll, Aston Martin.

Diskussion om artikeln