Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverigedemokraterna den stora vinnaren i svenska valet trots att sossarna blir störst – hur mandaten fördelar sig vet vi inte än

Uppdaterad 12.09.2022 07:04.
Jimmie Åkesson klädd i kavaj dansar på en scen.
Bildtext Sverigedemokraterna dansade ordentligt under valvakan för att fira ett rekordbra preliminärt resultat. Bland annat ordförande Jimmie Åkesson bjöd på en show på scenen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hur gick det i svenska valet? Den frågan går ännu inte att besvara. Det slutliga resultatet kan bli klart först på onsdag, men redan nu kan man konstatera att Socialdemokraterna är i topp. Den stora vinnaren är ändå Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna (SD) har ett stöd på närmare 21 procent när 94 procent av rösterna är räknade klockan tre på måndagsmorgonen. Det är ändå långt ifrån det nuvarande statsministerpartiet Socialdemokraterna (S) som vid det här laget har fått över 30 procent av rösterna.

Du kan följa med rösträkningen i realtid via SVT.

Det är oerhört jämnt mellan vänster- och högerblocket. Mandatfördelningen pendlade under hela valkvällen och hur det slutligen blir klarnar senare. Jämnt blir det i alla fall.

Tidigt på måndagsmorgonen såg högern, alltså Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, ut att få ett mandat fler än vänstern som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Det preliminära valresultatet blir klart tidigast på onsdag då också utlands- och förtidsröster är räknade.

Graf över väljarstöd i svenska valet.
Bildtext Partiernas stöd i procent då 93 procent av rösterna har räknats.
Bild: Märta Nummenmaa / Yle

Ur högerblocket går endast SD framåt

Mot slutet av valkvällen var politikerna i högerblocket glada, men när man tittar på siffrorna kan man konstatera att det endast är Sverigedemokraterna som går framåt. De övriga partierna backar jämfört med valet år 2018.

Liberalerna ser ut att tappa flest mandat i den svenska riksdagen ur högerblocket, medan Vänsterpartiet ser ut att tappa flest mandat i vänsterblocket.

Trots att det är Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen som drar högerblocket framåt så är Åkesson som statsminister inte något vi lär se. Liberalerna har nämligen meddelat att de inte kommer stötta Åkesson som statsminister. Det här håller alla partier i vänsterblocket med om.

Det är därmed upp till Moderaternas ordförande Ulf Kristersson att bilda regering om det går så att han får uppdraget. När Kristersson höll tal vid två på natten finsk tid konstaterade han att han är redo att leda Sveriges nästa regering.

– Jag står redo att göra allt jag kan för att skapa en ny, stabil och handlingskraftig regering för hela Sverige och alla medborgare, sa Kristersson och tillade att han hoppas samla det underlag som krävs för att bilda en ny regering.

Ulf Kristersson står och talar vid ett talarpodium. Han håller upp ena handen.
Bildtext Moderaterna verkar tappa mandat i riksdagen, men trots det var ordförande Ulf Kristersson glad på söndagskvällen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Framåt för Socialdemokraterna och Miljöpartiet

Då man vänder blickarna mot vänsterblocket är det toppartiet Socialdemokraterna och blockets minsta parti Miljöpartiet som går framåt. Socialdemokraterna ser ut att öka sitt stöd med över två procent, enligt siffrorna då 94 procent av rösterna är räknade.

– Även om valresultatet är osäkert kan jag konstatera en sak redan nu. Vi socialdemokrater har gjort ett bra val. Stödet för oss har ökat och det är uppenbart att den svenska socialdemokratin står stark, sa Andersson och tackade alla som fört kampanj för partiet och alla som röstat.

Magdalena Andersson håller i en bukett med rosor och ler medan hon tittar åt sidan.
Bildtext Magdalena Andersson är nöjd över att Socialdemokraterna går framåt och gör ett bättre val nu jämfört med år 2018.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Miljöpartiet kan öka sin närvaro i riksdagen med två mandat, om ingenting ändrar fram till att alla röster är räknade. När 94 procent av rösterna är räknade har partiet ett stöd på 5 procent.

– Vilken valrörelse och vilken valspurt! Vi har fått ett stort förtroende från väljarna. Vi ska framåt och vi ska vara en motkraft, sa Märta Stenevi, som är Miljöpartiets språkrör.

Människor jublar och klappar i händerna under en valvaka.
Bildtext Glada miner på Miljöpartiets valvaka.
Bild: EPA-EFE/All Over Press