Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Sverige går mot regeringsskifte – men valresultatet kan klarna först på onsdag

Vill man åka berg-och-dalbana i känslor ska man gå på valvaka.

På Moderaternas valvaka i centrala Stockholm klappades det moderat, i ordets rätta bemärkelse, när SVT:s vallokalsundersökning publicerades klockan 20 på kvällen.

Då såg det ut som att partiet inte lyckades med det man, rent logiskt, borde ha klarat av. Socialdemokraterna såg ut att få fortsätta regera, trots att valrörelsen har handlat om frågor som vanligtvis brukar gynna de mer konservativa partierna.

Musiken på valvakan fortsatte att pumpa i äkta nattklubbsanda men de partiaktiva såg ut som att de helst av allt ville åka hem. Ölglasen fylldes, men blickarna var tomma.

Och så fortsatte kvällen. Sakta men säkert tickade högerblockets siffror upp och lite före 22 bröt kvällens första ordentliga jubel ut. Mitt i allt såg det ut som att Ulf Kristersson skulle bli statsminister. Musiken fortsatte dunka och nu såg det nästan ut som en nattklubb på riktigt.

Anhängare av Moderaterna står framför en tv-skärm och ser allvarliga ut.
Bildtext När resultaten från vallokalsundersökningarna publicerades var det ännu dystra miner på Moderaternas valvaka.
Bild: Lehtikuva

Men trots att Ulf Kristerssons sida av politiken just nu ser ut att vinna valet är ingenting klart. På grund av att mandatfördelningen är så jämn lär det bli de sista förtids- och utlandsrösterna som avgör valet. De kommer att vara räknade först på onsdag.

Kvällens stora vinnare ser ut att bli Sverigedemokraterna. Blir Ulf Kristersson statsminister är det tack vare Jimmie Åkesson.

– När vi kom in i riksdagen fick vi 5,7 procent av rösterna, just nu har vi 20,7, sade Jimmie Åkesson när han höll tal under valkvällen.

Socialkonservativa Sverigedemokraterna har vuxit sig enormt stora på tolv år. Just nu verkar partiet vara landets näst största parti.

Valet har handlat om frågor som gynnat Sverigedemokraterna. Fokus har legat på invandring och gängkriminalitet och samtidigt har man för första gången välkomnats in i värmen och gått till val tillsammans med det borgerliga blocket.

Om högerblocket blir störst kommer Sverigedemokraterna att kräva inflytande över en framtida regering. Målet är att vara basen i en majoritetsregering, men det kommer att bli svårt.

Högerblocket består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Den enda som kan bli statsminister i den konstellationen är Moderaternas Ulf Kristersson och det troliga är en minoritetsregering med Kristdemokraterna.

Det här eftersom Liberalerna har lovat att inte släppa fram en regering där Sverigedemokraterna sitter.

Oavsett så kommer valvinnarna Sverigedemokraterna, om högerblocket vinner, för första gången få ett enormt inflytande över en regering.

Anhängare av Sverigedemokraterna jublar på valvaka, många håller i blåa flaggor och i förgrunden en kvinna klädd i folkdräkt.
Bildtext Jublande anhängare på Sverigedemokraternas valvaka.
Bild: Lehtikuva

Men den som önskar sig en stabil regering ser ändå ut att bli missnöjd. Det blir en lövtunn majoritet för den ena sidan.

Och på något sätt är det här typiskt svensk politik. De svenska väljarna har än en gång fördelat sig så otroligt jämnt att det endast kommer att skilja något mandat mellan de två blocken under de närmaste fyra åren.

Det här innebär att personer som under den följande mandatperioden blir partilösa av en eller annan orsak än en gång kommer att få otroligt mycket makt. Här ska vi komma ihåg att den möjligtvis avgående statsministern Magdalena Andersson lyckades få igenom sin politik tack vare att man slutit ett avtal med en partilös vänsterpartist.

Något liknande kan vara att vänta än en gång. Men först ska valresultatet klarna.