Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

12 timmars bilfärd till abortkliniken och patienter i vecka 18 – omfattande följder efter att den nationella aborträtten upphävdes i USA

Uppdaterad 14.09.2022 07:49.
Patienterna har ökat kraftigt vid lagliga abortkliniker i USA - Spela upp på Arenan

Högsta domstolens abortbeslut har fått omfattande konsekvenser. Kvinnor tvingas söka sig till abortkliniker långt borta från det egna hemmet. Samtidigt har även religiösa skyddshem fått ett uppsving.

Richmond, Virginia

Det var som hårt slag i magen, säger Jill Abbey när hon beskriver känslan efter att Högsta domstolen upphävde det nationella skyddet för aborter i juni.

Jill leder en liten abortklinik i Richmond i Virginia. I hennes delstat är abort fortfarande lagligt och kliniken har de senaste månaderna haft fler patienter än någonsin tidigare.

– Genast efter Högsta domstolens beslut fördubblades antalet patienter. Vi får allt fler samtal från kvinnor bosatta i delstater som ligger 10-12 timmars körväg från oss.

Jill Abbey leder en abortklinik i Richmond, Virginia.
Bild: Daniel Olin / Yle

Att många delstater antingen förbjudit eller begränsat rätten till abort innebär också att hela processen drar ut på tiden.

– Allt fler kvinnor som kommer hit är gravida i vecka 18 eller mer.

Jill som arbetat på kliniken sedan början av 1990-talet säger att deras patienter representerar samhällets alla skikt.

– Det är mammor med tre barn som inte har råd med ett fjärde barn. Det är tonåringar, studerande, doktorer och jurister. Kvinnor som befinner sig i en situation när de är tvungna att fatta ett beslut om sin framtid.

En tredjedel av kvinnorna utan rätt till abort i sin hemdelstat

Högsta domstolen upphävde domslutet Roe mot Wade i juni. Därmed fick de amerikanska delstaterna makten över aborterna.

Åtminstone 12 delstater har sedan dess infört ett totalt förbud mot aborter. Några delstater har gått in för olika begränsningar och i åtminstone fem delstater pågår rättsliga strider då abortförbudet blockerats tillfälligt av domstolar.

Rätten till abort har antingen förbjudits helt eller begränsats för cirka en tredjedel av kvinnor mellan 15 och 44 år i USA.

I delstaten Virginia är rätten till abort fortfarande tryggad.
Bild: Daniel Olin / Yle

Också i Virginia är aborträtten långt ifrån garanterad. Delstatens nyvalda guvernör har föreslagit att aborträtten skulle begränsas. Utanför abortkliniken i Virginias huvudstad Richmond samlas abortmotståndare varje lördag för att protestera.

– Demonstranterna skriker till oss att ni hatar bebisar. De har fel, vi älskar bebisar.

– Vi är här för rätten att välja – inte för abort. Vi finns till för de kvinnor som känner att de inte har möjlighet att ha en baby i den situation de befinner sig i.

"Vi räddar en baby i taget"

Alla abortkliniker här i Virginia borde stängas, säger Randy James. Han driver tillsammans med sin hustru Evelyn ett katolskt skyddshem för gravida kvinnor.

Hit kommer gravida kvinnor i behov av hjälp och utan skyddsnät, många av dem är eller håller på att bli hemlösa.

– Vi står för alla kostnader, ger dem stöd och husrum, en trygg miljö.

Skyddshemmet som finansieras med privata donationer tar emot alla gravida kvinnor oavsett bakgrund och religion. Men det finns ett krav. De gravida kvinnorna måste vilja föda barnet.

– Den grundläggande tanken bakom vår verksamhet är att vi vill rädda bebisarna, hjälpa de gravida kvinnorna så att de inte gör abort. Utan vår hjälp skulle alternativet för många vara abort.

Randy James driver tillsammans med sin hustru ett skyddshem för gravida kvinnor i Orange, Virginia.
Bildtext Randy James driver tillsammans med sin hustru ett skyddshem för gravida kvinnor i Orange, Virginia.
Bild: Daniel Olin / Yle

Sedan den federala aborträtten upphävdes har Randys telefon ringt allt oftare, i synnerhet kvinnor med invandrarbakgrund kontaktar. Invandrare har nödvändigtvis inte möjlighet att få recept till p-piller, spiral eller andra säkra preventivmedel.

– Vi är redo att utvidga vår verksamhet, vi har plats för fler, säger Randy.

I korridoren cyklar två glada barn runt med sina nya plastcyklar. Födelsedagsfesten hölls tidigare på dagen. Barnen och deras mamma har bott här i flera år.

Vissa stannar länge, får en utbildning och kommer på fötter. Andra flyttar ut efter förlossningen och återgår till sitt gamla liv men med en bebis.

– Det finns det som säger att det är tufft för barn att växa upp i fattigdom. Jag anser att det är bättre att växa upp i fattigdom än att vara död. Det är så jag ser på saken, säger Randy.

Skyddshemmet grundtanke är att kvinnorna ska välja att föda barnet inte göra abort.
Bildtext Skyddshemmet grundtanke är att kvinnorna ska välja att föda barnet inte göra abort.
Bild: Daniel Olin / Yle

Abortfrågan högt på agendan i mellanårsvalet

Randy James ber för att även hans delstat Virginia skulle gå in för ett abortförbud och stänga abortklinikerna.

– Så länge det är lagligt finns det alltid någon som gör pengar på abort. Men ifall lönsamheten skulle försvinna då blir de tvungna att lägga lapp på luckan.

Jill Abbey på abortkliniken i Richmond suckar djupt. En abort kostar mindre än 400 dollar på kliniken. Inte gör vi detta för pengar utan för att hjälpa kvinnorna, säger hon.

Jill vill se en mer mångsidig debatt om abort. Hon berättar att klinikens över 80-åriga läkare flera gånger har hjälpt kvinnor som beslutat att behålla barnet. De som inte har haft råd med hotell har fått sova över hos honom.

– Vi står för hela bilden, vi hjälper både de som vill behålla barnet och de som inte vill. Det ett beslut kvinnan ska ta – inte lagstiftarna.

Opinionsmätningar visar att rätten till abort är en av de främsta valfrågorna i mellanårsvalet i november.

I valet i november står hela representanthuset och en tredjedel av senatens platser på spel. Dessutom ska också många tunga poster i många delstater tillsättas, som till exempel guvernörsposten.