Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Höga energipriser får österbottningarna att börja elda – spisförsäljare och sotare har bråda tider

En man tänder en brasa i kaminen.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

De höga priserna på olja och el ökar intresset för alternativa uppvärmningsformer. Då ligger spisen nära till hands och folk som inte eldat på många år beställer sotning.

På Ny-Ja sotnings- och fastighetsservice i Nykarleby är det bråda tider. Hösten är högsäsong för sotningar och i år började rusningen redan i augusti.

Det är ovanligt tidigt, säger vice vd Camilla Juthbacka som ansvarar bokningarna.

– Vi har jättemånga bokningar just nu och den som beställer sotning nu måste vänta en månad eller till och med lite längre, säger Juthbacka.

I år späds rusningen på genom att många som inte eldat i sina spisar på många år bestämt sig för att elda i vinter. En del kunder som inte beställt sotning på tio år gör det nu.

– De säger att de höga oljepriserna och osäkerheten om hur mycket elen kommer att kosta är orsaker till varför de vill elda i vinter, säger Camilla Juthbacka.

En kvinna som sitter på en stol i ett kontor.
Bildtext Camilla Juthbacka säger att kunder som inte eldat i sina spisar nu beställer sotning, de vill elda som en tilläggsuppvärmning.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Stor efterfrågan på öppna spisar

Dan Ingman på företaget Spishuset i Korsholm har bråda tider också han. I höst har spisar en strykande åtgång.

– Kunderna är bekymrade över priset på el och olja och de vill ha något att värma huset med, säger Ingman.

Hurdana spisar kunderna köper beror på hustyp, men i allmänhet har finländarna traditionellt en stor tilltro till stora, tunga eldstäder när det gäller att värma bostäder.

– Finländarna har en övertro på stora, tunga spisar. Men så är det inte i verkligheten och våra kunder väljer alla möjliga typer av eldstäder, säger Ingman.

Även de som redan har eldstäder i sina hus vill gärna uppdatera dem för att kunna utvinna mera värme. Dan Ingman säger att en öppen spis från 70-talet kan bli en bra värmekälla.

– Genom kassetter och andra modifikationer kan en gammal spis bli en lika effektiv värmekälla som en nyinstallerad spis, säger Ingman.

Dan Ingman säljer öppna spisar och andra eldstäder.
Bildtext Dan Ingman säljer öppna spisar och andra eldstäder.
Bild: Anna Ruda / Yle

Trägen vinner på att elda

Dan Ingman säger att det finns pengar att spara genom att elda i spisen. Men det gäller att elda rätt och att vara uthållig.

– Du kan spara mycket pengar bara du orkar elda. Vi har kanske en övertro på hur mycket en liten brasa kan ge. Du måste leda ordentligt varje kväll när kölden sätter in, då kan man spara tusentals kilowattimmar på en säsong, säger Ingman.

Ett annat vanligt fel är att man eldar med kall ved. Dan Ingman säger att den ved man ska elda med borde hämtas in dagen innan.

– Och se till att du har både eldstad och skorsten i skick innan du sätter igång att elda, säger Ingman.

Förbjudet att elda i osotad spis

Det är i det skedet som folk vänder sig till Ny-Ja. Camilla Juthbacka berättar att en eldstad som inte sotats på tre år är belagd med eldningsförbud enligt brandlagen, det är något som många inte är medvetna om.

– Om du inte använt din eldstad på flera år så vet du inte hur din skorsten mår. Så vi är glada över att våra kunder vänder sig till oss, säger Juthbacka.

Det kan vara så att det runnit in vatten i skorstenen som gjort att det uppstått sprickor eller så finns det mycket sot eller lösa stenar i skorstenen.

Det kan också finnas något i skorstenen som inte borde finnas där. Till exempel gillar kajor att bygga bo i skorstenar som inte är i användning.

– I västa fall kan det uppstå en brand i skorstenen eller så ryker det in väldigt mycket när du försöker elda. Inget av de två alternativen är trevliga, säger Camilla Juthbacka.

Man lägger vedträ i spis.
Bildtext Ta in veden kvällen innan och se till att veden är av bra kvalitet tipsar Dan Ingman.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Börja elda försiktigt

Numera är det husägarna själva som ska beställa sotning. Redan förra vintern under köldknäpparna förkom det flera skorstensbränder i Österbotten och myndigheterna påtalade hur viktigt det är att kontrollera sin skorsten och elda förståndigt.

– Redan förra veckan var våra sotare ute och granskade skorstenar efter bränder. Skorstensbränder är tyvärr vanliga och har blivit vanligare med åren, säger Juthbacka.

När du kommit så långt att både eldstad och skorsten är i skick så kan du börja elda. Då ska du vara noga med vedens kvalitet säger Dan Ingman.

– Använd ved av god kvalitet och undvik fnöskig och fuktig ved och klyv den i lite mindre klabbar. Stora vedträn brinner sämre och ger inte lika bra värme, säger Dan Ingman.

Camilla Juthbacka råder till försiktighet. Börja inte med någon stor brasa.

– Undvik fullt ös och testa först att du har drag i din spis. När du ser att det drar ordentligt, så kan du gradvis fylla på med mera ved, säger Camilla Juthbacka.

Diskussion om artikeln