Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Genusgap i svenska valet: Kvinnorna skulle ha gett Magdalena Andersson majoritet

Uppdaterad 12.09.2022 09:10.
Valkampanj på Sergels torg i Stockholm: två kvinnor talar med två personer i blå partivästar medan en äldre man ser på en bit ifrån.
Bildtext Valrörelsen är över och det är dags för analyser.
Bild: Sasha Silvala / Yle

I väntan på det slutliga valresultatet i Sverige kan man spekulera om vad som betydde mest. Avgjorde kvinnorna eller männen valet? Genusfrågorna hade inte stor betydelse i debatten, den dominerades av en moderat agenda, säger genusprofessorn Anu Koivunen.

Om endast kvinnor hade fått rösta hade Magdalena Anderssons regeringsunderlag med Socialdemokrater, Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fått en klar majoritet av rösterna.

En färsk SIFO-mätning visade att nästan 60 procent av kvinnorna tänkte rösta på socialdemokraternas regeringsunderlag, medan 60 procent av männen valde Ulf Kristerssons borgerliga alternativ. Det finns alltså ett könsgap, konstaterar Anu Koivunen, professor i genusvetenskap vid Åbo universitet.

– Det här en av de spännande frågorna som jag vill veta mer om när man dyker djupare in i valresultatet. Det är ett ganska stort genusgap. Det är en sak vi ser tendenser till också i Finland och många andra länder, att det sker en polarisering i förhållande till genus, säger Anu Koivunen.

Men nu var genusfrågorna inte framme nästan alls i den svenska valrörelsen.

– Våld mot kvinnor är något många partier har velat diskutera, men det har inte kommit upp särskilt mycket i valdebatter eller utfrågningar.

Anu Koivunen på Hanaholmen
Bildtext Professor Anu Koivunen medverkade vid en valvaka på det svensk-finländska kulturcentret på Hanaholmen utanför Helsingfors.
Bild: Bengt Östling / Yle

Val handlar inte så mycket om politik

Opinionsmätningar talar mer om partisympatier. Men hur man väljer att rösta handla inte enbart om sakfrågor, utan också identitet, känslor, tillit, betonar Anu Koivunen.

– Det kändes som om Moderaterna och Sverigedemokraterna "ägde" slutrakan av valrörelsen. Det diskuterades nästan enbart frågor där de är starka, såsom brott, kriminalitet, integration kopplat till brott, bensinpriser, och kärnkraft som de vill tala mycket om.

Om de borgerliga inte får övertaget i valresultatet, utan det är Magdalena Anderssons sida som segrar, så talar det för att svenskarna ändå röstade på dem de litade mest på. Magdalena Anderssons personliga popularitetssiffror är högre än socialdemokraternas.

Popularitet viktigare än sak?

Anu Koivunen tror att Moderaterna i sin valanalys, oberoende av hur det går, kommer att fundera på att de inte fick komma fram som statsbärande parti som väl tar hand om statsfinanserna.

Moderaterna lyckades inte profilera sig. De hade förstås också lite uppförsbacke, eftersom Magdalena Andersson hade varit finansminister i sex år innan hon blev statsminister.

Men ekonomin och statsfinanserna diskuterades inte, inte heller annalkande lågkonjunktur, inflation, stagflation eller ens de höga svenska bostadslånen som hotas av stigande räntor.

Det var mer bensinpriserna som diskuterades, frågor där moderaterna inte var starkast utan det gynnade Sverigedemokraterna.

– Det var en ganska stor överraskning för mig. Att det är krig i Europa kom fram mycket lite i den svenska valrörelsen. Det var intressant att se hur lite geopolitik och världsläget var närvarande i valrörelsen, säger Anu Koivunen.

"Den stora ledaren"

Det som också var speciellt var att Magdalena Andersson flera gånger framställde sig som den europeiska ledare som förhandlar med andra statschefer på hög nivå i Europa. Oppositionen drev en nationell kampanj och lokala frågor.

 Jens Stoltenberg och Magdalena Andersson
Bildtext I juni gästade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg statsminister Magdalena Andersson för att diskutera Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap, Rysslands invasion av Ukraina och den säkerhetspolitiska situationen.
Bild: AOP

– En del av debatter handlar om att man nu har Putinpriser eller Magdapriser, som de borgerliga partierna ganska hånfullt talar om, noterar Anu Koivunen.

Det verkar alltså som om Sverige är ganska inåtvänt, som en liten ö.

Utåt var valet enbart ett riksdagsval, och till och med ganska klart ett statsministerval. Regional- och kommunalvalets frågor syntes inte i utfrågningarna i svenska riksmedia.

– Med finländska ögon är det intressant att se blå sidans argumentation för statsstyrd social och hälsovård.

Just nu genomför Finland en motsatt reform, och engagerar finländarna. Samtidigt driver Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna betydligt mer centralstyrda modeller. Där kom den regionala aspekten fram, noterar Anu Koivunen

Vad kan vi lära oss?

Vad kan då Finland och de politiska partierna lära sig av svenska valkampanjer, valresultat, och faktum att populismen tycks fortsätta gå vinnande fram.

Den stora frågan är center-högerns vara eller icke vara, säger Anu Koivunen.

Moderaterna gjorde en stor omprövning av många politiska sidor efter Reinfeldteran. De la om sin politik och strök “nya" i partinamnet. De återgick tills sitt konservativa och liberala arv, hittade en ny balans och närmade sig Sverigedemokraterna.

Många undrade hur det ska gå. Kommer väljarna att lyssna på den nya versionen av moderaterna eller vill de rösta på originalet, det vill säga Sverigedemokraterna.

Richard Jomshof talar med en sverigedemokratiskt blommig bakgrund bakom sig.
Bildtext Sverigedemokraternas partisekreterare, riksdagsledamot Richard Jomshof i Järfälla under valrörelsen.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Strategin de valde betydde att de vill regera med Sverigedemokraterna. Det har splittrat den gamla alliansen med center och höger. Moderaterna har också förlorat ledarskapet i alliansblocket efter att Sverigedemokraterna nu är största parti i den grupperingen.

Det är ganska existentiella frågor för Centern, högern och liberalerna, som det var också efter senaste val.

Landsmoder inget för Sanna Marin

Margareta Andersson framstår nu lite som landsmodern i Sverige. Borde Sanna Marin ta efter något där?

– Det är väldigt svårt att jämföra deras position i nuläget. Det var ju så tydlig strategi hos svenska socialdemokraterna att de litade på statschefen och svenskarnas tillit till hennes ledarskap.

Riksdagsledamot Tuula Väätäinen, statsminister Sanna Marin joch SDP:s riksdagsgrupps ordförande Antti Lindtman sitter på en scen med skolbarn. ett barn har stigit upp och ställer en fråga.
Bildtext I samband med SDP:s riksdagsgrupps sommarmöte i Kuopio i augusti besökte statsminister Sanna Marin en skola tillsammans med Tuula Väätäinen och Antti Lindtman.
Bild: Akseli Muraja / Lehtikuva

– Magdalena Andersson framställde sig själv som den samlande kraften, som försökte triangulera och göra en socialdemokratisk spagat, och samla ihop tillräckligt många väljare. Under valnatten såg det ut som om det kunde lyckas. Men också trots detta kommer regeringsbildningen att bli oerhört tuff, säger Anu Koivunen.

Hon tror inte det ger något budskap till Finlands statsminister Sanna Marin. De två statsministrarnas mediebevakning har på sista tiden varit helt olika. Det är svårt för Sanna Marin att helt plötsligt framställa sig som en landsmoder.

– Det är också en åldersfråga, Magdalena Anderson är ändå 55 och Sanna Marins publicitet har på senare tid handlat om något annat. Hon är visserligen krisledare, men landsmoder är en titel för äldre personer, säger Anu Koivunen.