Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spanska tonårssensationen yngsta världsettan genom tiderna – Carlos Alcaraz krossade den norska tennisdrömmen i US Open

Carlos Alcaraz jublar.
Bildtext Carlos Alcaraz lade sig raklång efter att saken var klar.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Rafael Nadals arvtagare har anlänt. Carlos Alcaraz tog sin första grand slam-titel då han besegrade norrmannen Casper Ruud i US Open. Den 19-årige spanjoren tog i och med segern över som världsetta.

Insatserna var enorma inför finalen i på Arthur Ashe Stadium i New York. Både Alcaraz och Ruud jagade sin första seger i en grand slam-turnering och vinnaren skulle ta över som världsetta.

Efter tre timmar och 23 minuters spel var saken klar. Carlos Alcaraz hade besegrat Casper Ruud med 3–1 i set, 6–4, 2–6, 7–6, 6–3.

– Det här är något jag drömt om sedan jag var en liten pojke. Jag har svårt att hitta ord. Det är så mycket känslor, sa han i sitt segertal.

Carlos Alcaraz kramar sin tränare efter segern i US Open.
Bildtext Carlos Alcaraz kramade sin tränare genast efter segern.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Efter att han säkrat segern med ett serveess klättrade han upp på läktaren för att omfamna sin tränare och familj.

– Vi är många som har jobbat hårt för det här. Jag är bara 19 år – mina nära och kära har gjort massor för mig, säger han.

Alcaraz blir med sina 19 år, fyra månader och åtta dagar den yngste världsettan på herrsidan genom tiderna. Den yngsta ettan genom tiderna är Martina Hingis som var 16 år då hon tog över första platsen på WTA-rankningen 1997.

Ny finalförlust för Ruud

De norska tennisvännerna drömde om att Casper Ruud skulle bli nationens första grand slam-vinnare. Han kom nära redan i maj då han föll i finalen i franska öppna mot Rafael Nadal.

Nu var det Nadals landsman Alcaraz som var ett oöverkomligt hinder.

– Det var en speciell dag för oss båda. Vi visste vad vi spelade för och vad som stod på spel. Det är roligt att vi ligger etta och tvåa efter det här, sa Ruud i sitt tacktal efter finalen.

Casper Ruud i närbild.
Bildtext Casper Ruud är Norges bästa tennisspelare genom tiderna.
Bild: IMAGO/Paul Zimmer/ All Over Press

Den 23-årige norrmannen försäkrade att han kommer igen. I och med finalplatsen i New York avancerar han från sjua till tvåa på världsrankningen.

– Jag är så klart besviken över att jag inte är etta, men nummer två är inte så illa det heller. Jag kommer att fortsätta jakten på en Grand Slam-titel och förstaplatsen på ATP-rankningen.

Finalen spelades 21 år efter attackerna i New York den 11 september 2001. Både Alcaraz och Ruud inledde sina tal med att hedra offren och skicka tankar till de anhöriga.