Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska riksdagsvalet: Troligt att muslimskt profilerade Nyans haft framgång

Mikail Yüksel tittar in i kameran. I bakgrunden ett torg.
Bildtext Partiledaren för partiet Nyans, Mikail Yüksel fotograferad i vintras.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Enligt svenska medier ser det relativt nya partiet Nyans ut att ha fått ett stort väljarstöd i vissa områden i storstäderna. Väljarsiffrorna torde klarna under måndagen.

Partiet Nyans som riktar sig mot Sveriges muslimska befolkning ser ut att ha haft tydlig medvind i gårdagens riksdagsval.

Enligt SVT kan man utifrån väljarbeteendet i vissa områden dra slutsatsen att partiet klarade sig bra särskilt i storstäderna Malmö, Stockholm och Göteborg.

Partiet Nyans, grundat 2019 av Mikail Yüksel, hör till gruppen "övriga partier" som i hela Sverige hittills fått kring 1,5 procent av rösterna.

I vissa valdistrikt har "övriga partier" ändå fått rejält med röster; i stadsdelen Rosengård centrum i Malmö till och med 28,2 procent, vilket är en rejäl ökning från förra valet, enligt Dagens Nyheter.

Enligt SVT är det troligt att det är just Nyans som har samlat de höga väljarsiffrorna.

Statsvetaren Anamaria Dutceac Segersten säger till SVT att partiet gjort en intensiv kampanj just i Rosengård centrum.

Parti vill motarbeta islamofobi

Det är turkisk-svenska Mikail Yüksel som har grundat partiet.

Yüksel grundade Nyans 2019, ett år efter att han blev utesluten ur sitt tidigare parti, Centerpartiet. Han uteslöts efter att ha misstänkts försökt starta en underavdelning till en turkisk högerextrem rörelse.

Nyans skriver på sin webbplats att partiet vill "möta minoritetsbefolkningens utmaningar".

På listan över dess viktigaste frågor finns bland annat islamofobi, Israel- och Palestinafrågan och "LVU-missbruket" som handlar om den svenska socialtjänstens omhändertagande av barn.

Partiet vill enligt SVT också ha separata badtider för kvinnor och det driver på föräldrars rätt att uppfostra barn enligt religiös övertygelse.

Sveriges Radios Ekotredaktion rapporterade i början av september att Yüksel dömts för våldsbrott i Turkiet 2009. Det handlar om en misshandel mot en släkting som dömdes som ringa och Yüksel fick villkorligt bötesstraff.

Mikail Yüksel har nekat till anklagelserna.

Siffrorna klarnar

Exakt hur rösterna har fallit i gruppen "övriga" borde klarna under måndagen.

Enligt en svensk valexpert är det möjligt att många som tidigare röstat på Socialdemokraterna nu har valt att stödja Nyans.

– Det här är väljargrupper på platser som normalt brukar rösta på S, så det kan absolut vara tappade röster för Magdalena Andersson, säger Henrik Ekengren Oscarsson till SVT.