Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klart resultat först på onsdag – varför går rösträkningen så långsamt i Sverige?

Uppdaterad 17.09.2022 21:57.
Rösträkning pågår. En valfunktionär håller i en bunt valsedlar. En av dem står det Socialdemokraterna på, av de andra kan man se att de rösterna har gått till andra partier, men det går inte att läsa vilka.
Bildtext Gula valsedlar gäller riksdagsval i Sverige. Här pågår rösträkning i Hästhagens Sport Center i Malmö.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Onsdagsröster, uppsamlingsdistrikt, sena förtidsröster, gula, blå och vita valsedlar, partivalsedlar och blanka dito. En hel del faktorer påverkar hur rösträkningen löper när det är val i Sverige.

I Finland är vi vana vid att valresultatet är klart ganska tidigt på valdagen. Redan strax efter att vallokalerna stänger redovisas en stor del av förtidsrösterna, det som vi här ofta kallar förhandsröster.

Men i Sverige var det riksdagsval i söndags och vi vet fortfarande inte med säkerhet hur mandaten kommer att fördelas. Redan inför valet hette det att det sannolikt blir så jämnt att resultatet klarnar först på onsdag.

En förklaring till det är att det i Sverige inte bara var riksdagsval, utan också kommunalval och regionval. De rösterna ska också räknas, så alla händer och ögonpar kan inte ge riksdagsvalet sin odelade uppmärksamhet.

Onsdagsröster

En annan orsak är de så kallade onsdagsrösterna. Det är de röster som man brukar börja räkna först onsdagen efter valsöndagen.

Onsdagsrösterna är förtidsröster som avges på lördagen eller valdagen – i år kunde svenskarna förtidsrösta från och med den 24 augusti och till och med valdagen den 11 september – och som därför inte har hunnit skickas till vallokalen inför valdagen för att räknas där tillsammans med valdagsrösterna.

Röstberättigade som vistas utomlands kan också brevrösta. Då ska rösten vara framme hos Valmyndigheten i Sverige senast dagen efter valet, alltså i dag. En röst som kommer fram i dag kan rimligtvis inte ha räknats i går.

Onsdagsrösterna kanske inte heller hinner räknas på onsdag, utan det kan också gå till torsdag. Av Sveriges sammanlagt 6 578 valdistrikt är 314 så kallade uppsamlingsdistrikt som räknas på onsdag och torsdag.

Rätt att ändra sig

En annan egenhet i det svenska valsystemet ur finländsk synvinkel sett är att den som förtidsröstar har rätt att ändra sig.

Tänk dig att du har förtidsröstat i slutet av augusti, men sen händer något med din kandidat som får dig att ångra dig. I Finland är det bara att rycka på axlarna och gå vidare, men i Sverige kan du gå till din vallokal på valdagen, identifiera dig och be att få tillbaka kuvertet med din förtidsröst.

Sen är det bara att gå till båset för valsedlar, välja en ny valsedel och göra ett nytt försök att hitta en bra kandidat.

Eller kandidat och kandidat. I Sverige är det partilistor som gäller.

Partivalsedel – eller så inte

I Finland ser valsedlarna lika ut oberoende av vilket parti man röstar på. Man skriver tydligt in rätt siffra och det är klart med det.

I Sverige finns det partivalsedlar där partiets namn är förtryckt, med eller utan de kandidater som är uppställda inom valkretsen. Men sen finns det blanka valsedlar också, då får man själv skriva in både parti- och personnamn.

De kandidater som har fått flest röster blir invalda. Den ordningen namnen är tryckta på valsedeln påverkar utslaget först om ett parti får fler mandat än det finns kandidater som fått tillräckligt många personröster.

"Vissa partier väljer att anmäla kandidaterna så att listan är låst, andra partiers listor är öppna", informerar Valmyndigheten.

Att en lista är låst innebär att det inte går att rösta in någon annan än de kandidater som står på listan.

Tre exempelvalsedlar : till vänster en blank vit valsedel till kommunfullmäktige, i mitten en blå partivalsedel till regionfullmäktige och till höger en gul namnvalsedel till riksdagen. På den blåa och den gula valsedeln står det Parti A med stor stil. Den gula riksdagsvalsedeln har dessutom 25 numrerade rader med Förnamn Efternamn och en ruta man kan kryssa i för varje namn.,
Bildtext På svenska Valmyndighetens webbplats finns exempel på olika typer av valsedlar.
Bild: Svenska valmyndigheten / Yle

Artikeln har rättats den 17.9.2022 kl. 21.57 angående vad det betyder att en lista är låst.