Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainska styrkor återerövrade strategiskt viktiga städer i södra och östra Ukraina under helgen – Ryssland försöker slå ut civil infrastruktur

Mat som ryska styrkor lämnat efter sig i Ukraina.
Bildtext Det ukrainska försvarsministeriet publicerade den 12 september 2022 det här fotot som visar mat som lämnats kvar av ryska soldater som förlorat sin position efter en ukrainsk arméoffensiv i Charkivregionen.
Bild: Lehtikuva

Sedan i onsdags har det rapporterats om flera framgångar för den ukrainska motoffensiven.

Ukrainska styrkor har återerövrat tiotals byar och mindre städer under det senaste dygnet, rapporterade den ukrainska försvarsmakten på måndagen.

Enligt den ukrainska överbefälhavaren har Ukraina i september återtagit ett område som är mer än 3 000 kvadratkilometer stort.

Ukraina gav ut vilseledande antydningar – ett strategiskt militärt drag

Den ukrainska blixtoffensiven utformades på så sätt att Ukraina först tydligt riktade uppmärksamheten mot de ryska styrkorna i Chersonområdet i söder. Ukraina lät förstå att en förestående attack skulle äga rum där.

I stället riktade sig de ukrainska trupperna de facto in sig på de mer utarmade ryska linjerna i Charkivregionen i nordost, och inledde sina motattacker där – något som många analytiker sett som ett betydande militärt drag.

Rysk reträtt vid Charkiv i öster

Ryssland har sannolikt gett order till sina trupper om att dra sig tillbaka från den ockuperade Charkivregionen, säger det brittiska försvarsministeriet i sin dagliga underrättelserapport.

Ukraina har sedan onsdagen lyckats ta tillbaka ett territorium som är dubbelt så stort som Storlondon, enligt rapporten.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War ISW skriver på Twitter att det ryska försvarsministeriets karta från söndagen visar att de ryska styrkorna dragit sig tillbaka från byar och städer kring storstaden Charkiv, från de norra delarna av regionen Charkiv Oblast och från den västra sidan om floden Oskil.

 En kolonn av stridsvagnar ute  i en grön omgivning i Ukriana.
Bildtext Bild som publicerats av det ukrainska försvarsministeriet den 12 september 2022, tagen på en odefinierad plats, visar en kolonn av stridsvagnar från den ukrainska armén under en offensiv.
Bild: Lehtikuva

Ukraina har vänt det här kriget till sin fördel

― Institute for the Study of War ISW

"Tilltron till den ryska ledningen försvagas"

Det amerikanska Institute for the Study of War i Washington rapporterade på måndagen att Ryssland sannolikt saknar de reservstyrkor som skulle behövas för ett starkare försvar.

Även om kriget sannolikt kommer att sträcka sig in på nästa år, bedömer institutet att "Ukraina har vänt det här kriget till sin fördel" genom att effektivt använda västerländska vapen som Himars-missilsystemet med lång räckvidd. "Kiev kommer sannolikt i allt högre grad att diktera platsen och karaktären för de stora striderna", säger institutet i sin analys.

Ryssland håller troligen på att lämna hela Charkivregionen

― Det brittiska försvarsministeriet

Ukrainas framgångar i motoffensiven som började förra veckan gör att Ryssland nu tvingas prioritera var försvaret ska sättas in, och truppernas redan svaga tilltro till den militära ledningen kommer sannolikt att försämras ytterligare, bedömer det brittiska försvarsministeriet.

Ryskinstallerad tjänsteman i Charkiv: Åtta gånger fler ukrainska soldater

En ryskinstallerad tjänsteman i Charkivregionen sa på måndagen att ukrainska styrkor var "åtta gånger större" än de ryska och proryska styrkorna under den ukrainska blixtoffensiven i regionen förra veckan.

Tjänstemannen, som har uttalat sig för den statsägda tv-kanalen Rossija-24, sa att ukrainska styrkor hade intagit ryskkontrollerade bosättningar i norr och att "cirka 5 000 civila" hade evakuerats till Ryssland.

Ukrainska källor rapporterar om att den ena byn efter den andra har återerövrats.

– I vissa regioner nådde våra försvarare statsgränsen mot Ryska federationen, sa den regionala guvernören i den nordöstra Charkivregionen på måndagen.

De här slagfältsrapporterna har dock inte bekräftats.

Två brandmän med ryggen mot kameran fotograferade medan de släcker en stor brand i en byggnad.
Bildtext Ukrainska brandmän släcker en brand efter att en raket träffat en byggnad i Charkiv den 11 september. El- och vattenförsörjningen försvann på söndagskvällen i många distrikt i Charkiv efter att ryska raketer träffat en infrastrukturanläggning, sa stadens borgmästare Ihor Terekhov.
Bild: Sergey Kozlov / EPA

Ukraina anklagar Ryssland för hämndattacker mot civila på söndagen

Ukraina anklagar Ryssland för att ha angripit civila mål som hämnd för de ukrainska framgångarna i kriget.

Ryska attacker mot elverk och vattenreningsverk slog på söndagen ut elektriciteten på stora områden i Charkivregionen.

– Inga militäranläggningar angreps, målet är att beröva civila ljus och värme. Ryska terrorister förblir terrorister och angriper civila mål, skrev president Volodymyr Zelenskyj sent på söndag kväll.

Också USA kritiserade omedelbart Ryssland för att ha skjutit missiler för att försöka förstöra kritisk civil infrastruktur.

På måndag morgon meddelade ändå myndigheterna i Kiev att eltillförseln och vattenförsörjningen hade återställts till cirka 80 procent av befolkningen i Charkivregionen.

"Tack till alla som gjorde allt möjligt att under den svåraste natten i Charkiv normalisera livet i staden så snabbt som möjligt. Ni är hjältar!!!", skrev Charkivs borgmästare Ihor Terekhov tidigt på måndagsmorgonen på Telegram.

Han beskrev också den muntrare stämning som nu råder i landet – ett land som har utstått mer än 200 dagar av krig och ockupation.

Under måndagen rapporterades det ändå om nya ryska attacker mot infrastrukturen i Charkiv. Attackerna avbröt igen el- och vattenförsörjningen.

I söder förhindras ryska transporter över floden Dnepr

I söder nära Cherson gör ukrainskt artilleri det omöjligt för Ryssland att reparera förstörda broar över floden Dnepr. Det i sin tur gör att Ryssland inte kan föra reservmanskap över floden till fronten, rapporterar brittiska försvarskällor.

Samtidigt stängdes kärnkraftverket Zaporizjzja i ett Rysslandsockuperat område, i ett försök att förhindra en strålningskatastrof i samband med de strider som rasar i omgivningen.

Kreml: "Ryssland kommer att uppnå målen för sin särskilda militäroperation i Ukraina"

Kremls första svar på de betydande ukrainska framstegen under helgen i Charkivområdet kom på måndagen.

Kreml talesman Dmitrij Peskov meddelade att Rysslands "speciella militäroperation" kommer att fortsätta tills de mål som ursprungligen satts har uppnåtts.

Enligt Peskov pågår det inte någon diskussion om en eventuell demilitarisering av området vid kärnkraftverket Zaporizjzja.

Peskov sa också att han inte ser några utsikter till förhandlingar mellan Moskva och Kiev.

Tillfrågad om president Putin har planer på att beordra en allmän mobilisering som svar på Ukrainas motoffensiv hänvisade Peskov till försvarsministeriet. Hittills har Putin inte gett en sådan order eftersom han betecknar det ryska agerandet i Ukraina som "en speciell militäroperation" och inte som ett krig.

En person med cykel tittar ut över staden Izium i Kramatorsk, östra Ukraina.
Bildtext En person med cykel tittar ut över staden Izium i Kramatorsk, östra Ukraina.
Bild: Juan Barreto / AFP

Kriget i Ukraina: Från rysk invasion till ukrainsk motattack

Ryssland invaderade sitt grannland Ukraina den 24 februari och utlöste den värsta konflikten i Europa på decennier. Tusentals civila har dödats i striderna. Striderna tog nyligen en ny vändning då ukrainska styrkor i en snabb motoffensiv drev ryska styrkor från viktiga städer i östra Ukraina.

Februari: Invasion

Rysslands president Vladimir Putin meddelar om en "särskild militär operation" den 24 februari "för att skydda de ryskspråkiga, självutnämnda separatistrepublikerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina", vars självständighet han hade erkänt.

Putin säger också att han vill "avnazifiera" den tidigare sovjetrepubliken Ukraina, och kräver garantier för att Ukraina aldrig går med i Nato.

En fullskalig invasion inleds, med luft- och missilangrepp mot flera städer.

Väst inför sanktioner mot Ryssland utan motstycke. EU och USA skickar vapen och bistånd till Ukraina.

Mars: Kiev håller ut, men i söder avancerar Ryssland

Ryska trupper går till attack mot Ukrainas sydkust och beslagtar större delen av Cherson, en strategisk region som är avgörande för jordbruket och nära den ryskannekterade Krimhalvön.

Ryska styrkor försöker omringa Kiev och ta Ukrainas andra stad Charkiv i nordost, men möter hårt motstånd. Ryssland drar sig tillbaka från Kievområdet och områden i norr för att fokusera på den östra industriregionen Donbass (Luhansk och Donetsk), som delvis hålls av separatister.

April: Krigsförbrytelser avslöjas

Den 2 och 3 april upptäcks döda civila på gator och i grunda gravar i Kievs förort Butja, som ryska styrkor hade ockuperat. Liknande grymma dåd avslöjas i andra städer i norr och och i Kievs förorter.

Maj: Mariupol faller

Sedan krigets början har Ryssland belägrat och oupphörligt bombat den strategiska sydöstra hamnstaden Mariupol, särskilt dess gigantiska stålverk i Azovstal. Invånare tvingas gömma sig i källarutrymmen i veckotal. Den 21 maj säger Ryssland sig ha full kontroll över staden, efter att de ukrainska trupper som hållit ut i veckor vid Azovstal kapitulerat.

Finland och Sverige ansöker om att bli medlemmar i Nato.

Juni: Strider rasar i Donbass

Efter mycket blodiga strider intar ryska styrkor staden Severodonetsk i Donbass, och därefter grannstaden Lysychansk.

Ukraina vädjar om mera vapen från väst.

Juli: Fokus på spannmålstransporter och gastillförsel

Den 22 juli undertecknar Ukraina och Ryssland – under FN:s och Turkiets översyn – ett avtal om att återuppta spannmålsexporten från Ukraina i ett försök att lindra den globala livsmedelskris som uppstått efter den ryska blockaden av ukrainska hamnar.

Gaskonflikten mellan Ryssland och Europa trappas upp. Den ryska energijätten Gazprom minskar sina leveranser till Europa genom Nord Stream-ledningen och stänger till slut kranen helt och hållet, vilket leder till en höjning av gaspriserna och oro för elbrist i vinter.

Augusti: Område vid kärnkraftverket Zaporizjzja beskjuts

Området kring det ryskockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja i södra Ukraina beskjuts konstant vilket gör att oron för en kärnkraftskatastrof ökar.

FN-inspektörer anländer till Zaporizjzja den 1 september och kräver att en säkerhetszon upprättas runt det.

September: Snabb ukrainsk motoffensiv

Ukraina inleder en offensiv för att återta staden Cherson i söder.

Ukraina rapporterar om stora återerövringar kring Charkiv i landets nordöstra del.

De ryska reaktionerna är dämpade, men en karta som släpps av försvarsministeriet bekräftar ett stort tillbakadragande från Charkivregionen.

Ukraina anklagar ryska styrkor för att rikta attacker mot elnät och annan infrastruktur för civila.

Karta över erövrade områden i Ukraina 12.9.2022.
Bildtext Karta som visar läget 12.9.2022. De gula områdena är de som återerövrats av Ukraina.
Bild: Harri Vähäkangas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org
Ruotsinkielisellä kartalla Venäjän valtaamat alueet Itä-Ukrainassa 1.9.2022.
Bildtext Karta som visar läget 1.9.2022. De gula områdena är de som återerövrats av Ukraina.
Bild: Harri Vähäkangas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC