Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Amurtigerungarna på Högholmen mår bra – "Ovanligt att ungar föds på hösten", säger djurparkens direktör

Tigerunge i skötares famn.
Bildtext Så här såg de nya amurtigerungarnas storasyster ut år 2016.
Bild: Mari Lehmonen (2016) Helsinki Zoo archives

Den stora amurtigerhanen ligger i sin inhägnad och tuggar på ett stycke kött. Ibland höjer han det väldiga runda huvudet och lyssnar. Snart stiger han upp och börjar vanka av och an bakom plexiglaset. Hans enorma tassar kliver tyst och mjukt.

– Han vet att något utöver det vanliga händer. Därför är han lite orolig, säger Sanna Hellström, som är direktör för Högholmens djurpark.

Det sibiriska tigerparet på Högholmen har fått trillingar
Bild: Högholmen / Mari Lehmonen

Det ovanliga som har hänt är att Tamur har blivit pappa. För två veckor sedan födde amurtigerhonan Sibiri trillingar, och sköter nu om dem i den inre delen av sin egen inhägnad.

– Det kommer ännu att ta några veckor innan de rör sig ute, säger Hellström.

Hon gissar att man i november kommer att kunna se ungarna.

Vart ska ungarna sen?

Personalen håller koll på de små tigrarna genom en kamera som finns i boet. En nyfödd amurtigerunge väger under ett kilo och är blind och hjälplös. Som vuxen kan en amurtigerhane väga över trehundra kilo.

Tiger med unge på Högholmen
Bildtext Bebislycka.
Bild: Högholmen

Katternas natt hölls som planerat på Högholmen under två veckoslut i september, med ett stort antal besökare. Personalen höll via kamera ett öga på tigermamman Sibiri, som inte verkade bry sig nämnvärt.

Vad som ska hända med de tre små är ännu oklart. Det bestämmer artkoordinatorn, som ser över avelsprogrammet. Det är koordinatorn som planerar vilka djur som ska få ungar, och vart man ska skicka ungar som fötts när de är tillräckligt stora.

– Jag vet ännu inte vart ungarna ska. Vi vet inte ens ännu om de är honor eller hanar, säger Hellström.

Mera babylycka

Längre borta är det också babylycka. En visentko fick nyligen en kalv. Han är jämngammal med de små tigrarna, men medan de inte ens ännu har öppnat ögonen följer han redan sin mamma som han aldrig hade gjort annat, och stannar bara ibland för att ta sig en slurk mjölk.

En visent med sin unge

– Visenten brukar oftast kalva på våren. Så är det också med amurtigern, säger Hellström fundersamt.

Hon undrar högt om den ovanliga tidpunkten kan ha något med den heta sommaren att göra, men konstaterar sedan att man inte kan dra några slutsatser av ett par enstaka fall. Men intressant tycker hon att det är.

Nytt på gång på Högholmen

Det är mycket på gång på Högholmen. Byggandet av Kronbroarna har fört med sig mycket buller, till och med så att man på Högholmen valde att avliva några vildsvin som ansågs lida av bullret. Blir en tigermamma stressad av oljud?

– Tigrar är ganska lugna och blir inte så lätt stressade, säger Sanna Hellström.

År 2027 ska spårvägsprojektet vara färdigt.

I den vevan hoppas man på Högholmen att vara färdiga med ett annat projekt, nämligen en förnyelse och modernisering av det tropiska huset Amazonia.

– Vi hoppas att djuren mera ska kunna gå och flyga fritt bland varandra, säger hon.

Lejonspråk

Ett lejon vrålar någonstans – först ett par utdragna rytanden och sedan kortare hackiga rop, nästan som hostningar. Vad betyder det?

Sanna Hellström slår ut med händerna och skrattar:

– Jag talar inte lejonspråket! Men jag tror att hon bara vill påminna om att det här är hennes ställe.

Det är så svalt att det kommer som rök ur munnen på den stora tigern när han gäspar.

– Det här är en bra tid på dygnet att vara på Högholmen. Åtminstone om man vill se kattdjur, säger Hellström. På dagen sover de mest.

Och om några månader leker de tre amurtigerungarna i snön här på Högholmen.

Diskussion om artikeln