Yle Nyhetsskolan: Alla påverkas av sociala medier, men alla är inte medvetna om hur
Möjligheten att vara anonym gör att en del är väldigt elaka på Tiktok. Därför lönar det sig att vara medveten om vem man följer och bara välja sådana konton som inspirerar och får en att må bra.
Sociala medier spelar en stor roll i ungdomars liv. Man kan säga att alla påverkas på ett eller annat sätt, men alla är kanske inte lika medvetna om hur de påverkas.
Sociala medier har både för- och nackdelar. Det som läggs ut på sociala medier, läggs ut för att det ska se bra ut. När du jämför dig själv med någon annan, är det bra att komma ihåg att folk ofta bara lägger ut den bästa möjliga versionen av sig själv. Du ser aldrig en persons dåliga dag eller tråkiga vecka. Det här kan leda till du får en negativ självkänsla och ångest.
Tyvärr förekommer det också mycket näthat och mobbning, särskilt på Tiktok. Möjligheten att vara anonym och därför kunna skriva vad som helst var som helst, gör att kommentarsfältet på Tiktok ganska ofta har en negativ ton.
Varför är Tiktok den populäraste appen bland unga just nu?
Att Tiktok är så lättillgängligt gör att man lockas av att använda appen oftare än man borde. TikTok blir lätt ett tidsfördriv som man lägger för mycket tid på.
Samtidigt kan Tiktok också vara ganska äkta och ibland nästan rått och det kan göra att man ibland kan få se en mer relaterbar och personlig bild av dem som lägger upp videoklipp. I bästa fall kan Tiktok få en att känna sig mindre ensam.
På Tiktok har man själv kontroll över vem man följer och det innehåll man förses med. Det är alltså möjligt att bara följa sådana konton som man själv mår bra av och som till exempel bara har inspirerande och positiva inlägg och livsstilstips.
Sådana konton kan vara källor till inspiration och hjälp om man vill förbättra sina vardagsrutiner och sin livskvalitet.
Sociala medier kan vara nyttigt i mindre doser, så länge du inte låter dem ta över din koncentration, din tid och ditt sätt att tänka.
Den här artikeln skrevs i samarbete med Yle Nyhetsskolan av Saga Nyqvist, Agnes Franzen, Anna Olme och Sophie Åbacka i Gymnasiet Vasa övningsskola. Här hör du dem diskutera sociala mediers för-och nackdelar.

SoMePodden - Sociala medier är bra, bara du inte låter dig slukas av dem.
Nyhetsskolan i ett nötsskal
Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran riktat till både grundskolan och utbildningar på andra stadiet. Idén är att dels visa de unga hur de kan skilja på sant och falskt i medierna, och dels att låta dem göra egna nyheter. Nyhetsskolans beskrivning.