Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stefan Karlsson från Sibbo bär på en stor hemlighet – han är en av tre som vet hur Borgås Jukolabana ser ut

Från 2022
En man i granna orienteringskläder på en åker.
Bildtext Stefan Karlsson besitter information som skulle intressera många orienterare. Här visar han den ungefärliga platsen där orienteraren får kartan i handen under tävlingen.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Stefan Karlsson har planerat banan inför Jukolakavlen i Borgå sommaren 2023. Tjugotusen orienterare ska ta sig fram på banan som han tillsammans med en kollega har byggt upp.

Stefan Karlsson är banläggare. Han har tillsammans med kollegan Pekka Vuorinen sett till att orienteringsbanan är fungerande, intressant och krävande. Just så att den passar elitorienterare.

Och elitidrottare kommer det vara gott om i skogen i Ebbo den 17-18 juni nästa år. Alla landslagsorienterare i hela världen brukar dyka upp och vara med och tävla med sina klubbar, och många glada amatörer försöker också hitta rätt i skogen.

– Allt är väldigt hemligt för stunden och det är endast tre personer som känner till hela helheten, säger Stefan Karlsson.

En glad man med glasögon.
Bildtext Stefan Karlsson är banläggare och hans jobb är att göra banorna fungerande, intressanta och krävande. Han har själv orienterat i 40 år.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Jag har fått följa med Karlsson en bit in i Ebboskogen. Vi startar där äldreboendet fanns förut, men nu är där bara sly, ogräs och en sandig parkeringsplats. Från parkeringen går vi över vägen och in i skogen, men resten av vår rutt är hemlig.

– Du får bara titta på en liten bit och du får inte ta foton eller videor nära kontroller, för då kan platsinformation sparas på dina bilder, säger han.

Hur sover du på natten när du bär på en så här stor hemlighet?

– Jag har sovit ganska bra i fyra, fem år redan. Vi började ansöka 2016 och 2018 fick vi veta att vi får arrangera tävlingen. I fyra år har vi vetat om att vi ska få arrangera Jukola.

En bil och en Jukolaskylt.
Bildtext Ett av få synliga bevis på att Jukolan kommer att ordnas just här nästa år. Sniglande bilar som kör förbi vill eventuellt få en överblick över det förbjudna tävlingsområdet.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Jukolakavlen i Borgå sköts fram ett år på grund av pandemin så organisatören OK Trian har haft gott om tid på sig att göra förberedelser. Karlssons jobb är i princip avklarat och nästa sömnlösa natt kommer antagligen att bli den innan tävlingen, skrattar han.

Sedan det blev klart att Borgå skulle få Jukolabudkavlen har det varit förbjudet för orienterare som ska delta i tävlingen att röra sig i just den skogen i Ebbo där tävlingen ordnas. Straffet för den som bryter mot förbudet är hårt.

– Om man blir fast för att fuska blir hela föreningen bannlyst, kanske också från framtida tävlingar.

Karlsson säger att han inte känner till att någon proffsorienterare skulle ha fuskat inför en Jukolatävling.

Fuskar orienterare, Stefan Karlsson? - Spela upp på Arenan

20 000 människor i skogen, 50 000 besökare i hela Borgå

OK Trian räknar med 20 000 orienterare som deltar i tävlingen, 2 000 dam- och 2 000 herrlag. Av lagen består cirka 1 000 grupper av motionärer.

Herrarna startar på natten den 17 juni klockan 23 och de springer ungefär 80 kilometer delat på sju etapper. De snabbaste löparna kommer i mål efter åtta timmar.

Damernas tävling heter Venla och är betydligt kortare, bara 30 kilometer lång. Den löps redan klockan 14 den 17 juni och tar ungefär tre timmar. Ett damlag består av fyra deltagare. Många damer springer dubbelt och deltar också i Jukolakavlen med start på kvällen.

Buskar, sly och en skogsväg.
Bildtext På sommaren får östnyländska orienterare dras med myggor och fästingar, på hösten med älgflugor.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Långsamma bilister på Ebbovägen

Karlsson säger att många, trots de strikta reglerna, förbereder sig så gott det går inför tävlingen.

– De tittar på gamla kartor och på satellitbilder och ser om något har förändrats i terrängen. De försöker luska ut lite hur vi har tänkt.

Hur mycket fuskar orienterare?

– Jag känner inte till att någon toppidrottare i orientering skulle fuska. Det är en ganska etisk sport och det rör sig inte några pengar i den här grenen, så det är ju kanske räddningen det också.

Stefan Karlsson från Sibbo har planerat Jukolabanan i Borgå 2023

5:07
Frida Frankenhaeuser får följa med banläggare Stefan Karlsson i skogen, men bara en liten bit.

För banläggare Stefan Karlsson från Sibbo har det varit ett hårt jobb. Han berättar att han har planerat ungefär 100 olika banor, så inte alla orienterare ska vara på samma ställe samtidigt.

– I slutändan har alla sprungit samma kontroller, men i olika ordning på olika sträckor.

En sista viktig övning inför Jukolakavlen i Borgå år 2023 görs 17-18 september. Då ordnas en orienteringstävling i Virvik som är både övning inför Jukolan och samtidigt Stafettligans (Viestiliigans) final.

Virvik ligger bara några kilometer från Ebbo och biltrafiken den helgen kommer vara söndagströg, säger Stefan Karlsson. Men det är inte Ebbobor som kör med slöa fötter.

– Orienterare kommer nog att köra via Ebbo och se hur nästa års tävlingscentrum ser ut. Och jag kan nog tänka mig att de inte kör för fort här i alla fall.