Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hjälp Ukraina och länder i Östafrika via hungerdagsinsamlingen – Tongåvan deltar i insamlingen

två afrikanska barn äter gröt
Bildtext Yohane Danger äter morgongröt på ett av Röda korsets daghem i Mwanza i Malawi.
Bild: Björn Udd / Finlands Röda kors

Tongåvan i Yle Vega deltar också i år i hungerdagsinsamlingen som arrangeras av Finlands Röda Kors. Pengarna går till Katastroffonden och ur fonden används pengarna då ett hjälpbehov uppstår.

Just nu behövs hjälp i Ukraina och i de östafrikanska länderna Etiopien, Kenya, Somalia och Malawi. I Östafrika behövs hjälp på grund av torka och matbrist.

Med pengar som doneras på hungerdagen används också en del för att utbilda frivilliga och upprätthålla beredskapen i Finland, för att kunna reagera effektivt på olika kriser.

Stöd insamlingen

Betala in på konto: OP FI52 5000 0120 4156 73. Referens: 5173

Ge ett valfritt belopp med Mobile Pay till numret 10900

Stöd via sms: du kan stödja med 5, 10. 15 eller 20 euro. Skriv då antingen SPR5 eller SPR10 osv beroende på hur mycket du vill betala. Skicka sedan till numret 16499.

Betala med nätbankskoder via Röda korsets webbsida

hjälparbetare gräver i rasmassor efter jordbävning
Bildtext De omkring tusen frivilliga för Röda Korset i Haiti påbörjade hjälparbetet genast efter att jordbävningen inträffade i augusti 2021.
Bild: Haitis Röda Kors

Snabb hjälp från Katastroffonden

På Hungerdagen samlar Röda Korset in obundna medel till katastroffonden. Fondens pengar är inte bundna till något visst mål utan de styrs dit där hjälpen behövs som mest för tillfället.

Människor som förlorat sitt hem i en orkan, som flytt undan krigets fasor eller som svälter på grund av torka får skydd, hälsovård, mat och rent vatten.

Efter en naturkatastrof delar Röda Korset ut vattendunkar, varm mat, presenningar och hygienpaket till familjerna samt ger vid behov första hjälpen och psykosocialt stöd.

Röda Korset deltar också i beredskapen och återuppbyggnaden efter katastrofer.

Till Ukraina upptill 15 långtradarlass hjälp på en dag

På grund av Rysslands anfallskrig i Ukraina är det många som blivit tvungna att ge sig iväg hemifrån. Ukraina är stort och avstånden är långa och gör hjälparbetet utmanande.

Människorna som korsade gränsen från Ukraina kom till Moldavien, Rumänien, Ungern och Polen direkt över gränsen.

Pakolaisia Puolan Przemyślinissa sijaitsevassa järjestelykeskuksessa.
Bildtext Ukrainska flyktingar i Przemyślin i Polen.
Bild: Mari Jäntti / Yle

Operationen i Ukraina skiljer sig också från uppgifterna i biståndsoperationer efter en jordbävning eller översvämning eftersom händelserna i Ukraina inte är över på en gång utan de fortsätter och de utvecklas hela tiden.

Hjälpbehovet har varit enormt under krisen i Ukraina. Under våren skickades stora mängder materialhjälp från Röda Korsets lager, såsom filtar, madrasser, drycker, mat, samt färdiga paket med hygienartiklar för familjer.

I bästa fall kunde 10–15 långtradarlass åka iväg från lagren varje dag.

Hungerdagspengar används i Finland

Frivilliga inom Röda korset har hjälpt personer som flytt konflikten i Ukraina. De har bland annat tagit emot dem vid hamnar, flygplatser och järnvägsstationer.

Frivilliga har också förberett bostäder och erbjudit stöd på polisstationer när de som anlänt till Finland har kommit för att registrera sig och söka tillfälligt skydd.

Frivilliga med utbildning i psykiskt stöd har hjälpt till att mildra ångesten hos dem som varit med om olyckor och bränder.

Röda Korset spelar en särskild roll i beredskapen för krissituationer. Med medel som samlats in under Hungerdagen kan vi upprätthålla vår beredskap att agera i exceptionella och överraskande kriser.

två personer samlar in pengar för hungerdagsinsamlingen
Bild: www.suvi-tuuli.com

Hungerdagen har arragerats i över förtio år

Hungerdagen har ordnats varje september sedan 1980.

Hungerdagsinsamling ordnas runt om i Finland under september och oktober. Den egentliga gatuinsamlingen sker 22–24.9.2022.

Över 100 miljoner euro har samlats in genom Hungerdagen. Otaliga människor, både ute i världen och i Finland, har fått hjälp.

Insamlingen pågår i Tongåvan i Yle Vega hela september. Tongåvan sänds i Yle Vega fredagar klockan 19.22 - 22.00.