Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländare om svenska valet: SD borde få invandringsministerposten

Från 2022
Sannfinländaren Lulu Ranne: "Hoppas SD får posten invandringsminister" - Spela upp på Arenan

Riksdagsledamoten Lulu Ranne (Sannf.) tycker att Sverigedemokraterna har skärpt sig i allmänhet.

De finländska partierna brukar med spänning följa med svenska riskdagsval. För varje svenskt parti finns det oftast ett finländskt motsvarande.

På måndag förmiddag står de gladaste minerna här hemma att hitta hos Sannfinländarna, deras närmaste gelike Sverigedemokraterna tar av allt att döma den största segern i valet.

Riksdagsledamot Lulu Ranne som själv växte upp och gick i skola i Haparanda tycker att Sverigedemokraterna lyckats prata ett vardagsspråk, utan jargong.

– Migrationspolitiken, kriminalpolitiken och också nu energipolitiken har varit problematiska i Sverige, och svenskarna känner sig hotade. Där har Sverigedemokraterna lyckats väldigt bra. Jag tycker de lyckades komma fram med sin ideologi och sina lösningar.

Vilken sorts parti är Sverigedemokraterna i dag, ur sannfinländsk synpunkt?

– De är väldigt ordentliga, tycker jag. Jag har samarbetat med dem i Nordiska rådet, och de har nog skärpt sig. De är flitiga och klara i sina lösningar.

Sverigedemokraterna får inte statsministerposten, och knappast några ministerposter, även om det blir en borgerlig regering. Vad tycker du om det?

– Ministerposter borde de väl få ändå, och det skulle vara viktigt om en Sverigedemokrat till exempel skulle bli invandringsminister.

De flesta partier vill inte samarbeta med SD, tror du att det passar dem själva att få förbli en outsider?

– Man får väl fråga Jimmie Åkesson, men det är bra att det finns alternativ, så allt inte blir samma klump. Säkert kan de i vilket fall som helst inte samarbeta med allt för gröna eller röda partier.

Diskussion om artikeln