Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Falska poliser i farten i Österbotten – försöker lura till sig nätbankskoder av äldre

En polis och en polisbil syns delvis
Bildtext Den riktiga polisen ber aldrig om att få dina nätbankskoder.
Bild: Emilia Malin/Yle

Under den senaste tiden har polisen i Österbotten fått anmälningar om bedrägerier, där äldre personer har fått telefonsamtal av personer som utgett sig för att vara poliser och frågat efter nätbankskoder.

Det skriver polisen i ett pressmeddelande på måndagen.

Bedrägerierna har skett via telefonsamtal eller så att bedragarna rentav ringt på dörren. Den äldre har kunnat mötas av en brottsling som utger sig för att vara polis och som ringer på dörren, uppger att situationen är brådskande och frågar efter nätbankskoder eller bankkortets kod. Bedragaren kan påstå att det är bråttom då de har upptäckt misstänkt aktivitet på något av offrets konton.

En riktig polis frågar aldrig efter nätbanksuppgifter

Polisen påminner i sitt pressmeddelande om att de aldrig frågar efter någons bankuppgifter eller -koder.

Polisen ber även att anhöriga till äldre personer ska diskutera det här fenomenet och påminna dem om att uppgifter om bankkort eller om användningen av kortet inte ska lämnas ut till någon.

Dessutom är det bra att ange säkerhetsgränser för kortbetalningar och kontantuttag. Säkerhetsgränserna skyddar betalkortet i händelse av missbruk av kortet.

Polisen uppmanar också till att fråga om namn och telefonnummer på personen som ringer och påstår sig vara polis och ber om nätbanksuppgifter. Man kan också fråga i vilken polisinrättning hen jobbar. Uppgifterna går sedan att kontrollera genom att man ringer till polisinrättningen och ber att bli kopplad till personen i fråga. Ifall personer som utger sig för att vara polis inte vill uppge informationen är det bäst att avsluta samtalet och sedan göra en polisanmälan genom att ringa 112.

Den som misstänker att den blivit utsatt för bedrägeri ska också genast kontakta sin bank.