Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nedtonat i Ryssland om ukrainska framgångar i Charkiv, men i ryska talkshower diskuteras bakslagen

Från 2022
Uppdaterad 13.09.2022 10:22.
Vladimir Putin till vänster och Sergej Sjojgu till höger iklädd uniform och hatt.
Bildtext Den ryska ledningen är tyst om reträtten i Charkiv och de ryska statligt kontrollerade medierna tonar ned tillbakadragandet av ryska trupper. På bilden ses president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

Under helgen har de ukrainska styrkorna haft stora framgångar med sin offensiv i Charkivregionen. I Ryssland har de militära bakslagen tonats ned, men diskuteras ändå i talkshower och i sociala medier.

Under helgen kom allt fler rapporter om ukrainska framryckningar och återerövring av territorium i Charkivregionen.

På lördagen tillkännagav också det ryska försvarsministeriet att ryska trupper dragits tillbaka från städerna Balaklija och Izium och många militära analytiker är överens om att detta är ett stort bakslag för de ryska styrkorna.

Samtidigt har den ryska propagandan tonat ned de ukrainska framgångarna.

Tystnad från officiellt håll

“Ett beslut har fattats om att omgruppera ryska trupper som är stationerade i regionerna Balaklija och Izium för att stärka Donetskfronten”, meddelade det ryska försvarsministeriet i ett uttalande i lördags.

På söndagen tillade ministeriet att ryska trupper hade slagit till mot ukrainska fästen, men någon ytterligare kommentar om situationen i Charkiv har den ryska ledningen inte gett.

Varken Rysslands president Vladimir Putin eller försvarsminister Sergej Sjojgu har uttalat sig om läget. Under helgen hade president Putin istället fullt upp med att fira den ryska huvudstaden Moskvas 875-års jubileum.

Statligt kontrollerade medier tonar ned reträtten

De ryska statligt kontrollerade medierna har erkänt tillbakadragandet av trupper i Charkivregionen, men i synnerhet nyhetssändningarna har tonat ned det ryska militära bakslaget i Ukraina.

Måndagens morgonsändning på Kanal 1 innehöll inget nyhetsinslag om reträtten i Charkivregionen.

Den 25-minuter långa sändningen handlade istället bland annat om det ryska regionalvalet, att barn i ryskkontrollerade områden i Ukraina nu får undervisning på ryska och om protester mot energipriserna i Tyskland. Ytterligare ett inslag fokuserade på att ukrainska styrkor ska ha skjutit mot civila mål i Donetsk.

Nyhetsankare i ryska Kanal 1.
Bildtext Den ryska reträtten i Charkiv låg inte i fokus i ryska Kanal 1:s morgonsändning på måndagen.

Söndagens morgonsändning i samma kanal nämnde att de ryska trupperna omgrupperats från Balaklija och Izium till Donetsk, men förmedlade inte desto tydligare att det handlade om en reträtt som följd av de ukrainska styrkornas framfart.

RT fokuserar på ukrainska förluster

Även det ryska mediebolaget RT har hållit låg profil gällande reträtten i Charkiv.

RT publicerade på söndagen till exempel ett filmklipp på sociala mediesajten VKontakte som sammanfattade dagens nyheter på en minut. I filmklippet nämns inte förlorade områden i Ukraina. Istället lyfter RT fram uppgifter från det ryska försvarsministeriet gällande att 4000 ukrainska soldater dött och 8000 skadats i strider i Charkiv och Cherson mellan 6 och 10 september.

I inläggets kommentarsfält förekom endast några enstaka kritiska kommentarer och bara en kommentar som ifrågasatte varför förlorade territorium inte nämndes i klippet.

Reträtten diskuteras i ryska talkshower

Information om de ryska bakslagen i Charkivregionen förekommer ändå i Ryssland.

Reträtten har bland annat diskuterats i längre talkshowprogram i Kanal 1 och Rossija 24.

Krigskorrespondenten Jevgenij Poddubnyj sade exempelvis i Rossija 24 att han inte längre vet vad som händer i Balaklija-området. Poddubnyj skrev också på Telegram i lördags att situationen var svårast för de ryska trupperna nära Charkiv.

Även Vitalij Ganchev, chef för den Moskvatrogna administrationen i Charkiv, uttalade sig om reträtten i Rossija 24 på måndagen och beskrev tillbakadragandet som ett resultat av de ukrainska styrkornas numeriska överlägsenhet i området. Ganchevs uttalande citerades senare även av statsägda nyhetsbyrån Ria Novosti.

De ryska nyhetstidningarna har framför allt lyft att det handlar om en taktisk omplacering av de ryska trupperna i Charkiv, men vissa tidningar har citerat militära experter som sagt att allt inte verkar gå enligt plan för de ryska styrkorna, rapporterar Reuters.

Diskussioner i sociala medier

Reträtten i Charkiv har även diskuterats i sociala medier.

Ryska nationalister och militära entusiaster har anklagat den ryska ledningen för att förringa betydelsen av bakslaget, något som Reuters rapporterade om i helgen.

Den militanta nationalisten och tidigare FSB-officeren Igor Girkin har exempelvis kallat reträtten för “ett stort nederlag” på Telegram.

Mediebolaget RT:s chefredaktör Margarita Simonjan har också twittrat flitigt under de senaste dagarna och uppmuntrat det ryska folket att be för och vara tacksamma till de ryska trupperna.

Bild från Margarita Simonjans Twitterflöde.
Bildtext Ett annat inlägg av den Putinlojala RT-chefredaktören Simonjan avslutades med orden: “Killar, vi är med er, vi är stolta över er, vi minns och tänker på er”.

Dessa inlägg i sociala medier och informationen om bakslag som förekommit i ryska talkshower och medier visar en bild av att allting inte går helt som planerat för de ryska trupperna i Charkiv.

Källor: Reuters, Rossija 24, Kanal 1, Ria Novosti, Dagens Nyheter, VKontakte

Texten har uppdaterats och kompletterats med ny information.