Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bastuälskaren Tero blev Tiktok-kändis: "Badandet är ingen tvångsneuros – det är en livsstil"

Från 2022
En man med bastuhatt spelar gitarr på en skolgård med ettt gäng barn.
Bildtext Tero Hannila, alias Sauna Tero, är känd bland de flesta barn i skolåldern. Tiotusentals följare ser hans dagliga videon på forumet TikTok.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Tero Hannila är välkänd både i simhallsbastun och på sociala medier. Efter 14 års dagligt bastubadande blev "Sauna-Tero" populär på videoforumet Tiktok, där han nu vill också hjälpa barn och unga.

Karlebyläraren Tero Hannila blev lite oväntat omåttligt populär på sociala medier för sina smågalna videor där han möter publiken på deras egna villkor. Han har troligen badat mer bastu än någon annan. Men hans verkliga insats är viljan att sprida glädje och motverka mobbning bland barn och unga. För att lyckas krävs det både tid och energi - något Tero har.

För det är fart på överallt där Tero Hannila far fram. Han är i konstant rörelse. Hälsa och välbefinnande står högt i kurs. Och förutom det dagliga bastubadandet, ger också publikkontakten på videoforumet Tiktok honom en kick.

– Jag orkar för att det är roligt, säger Tero Hannila och klappar i händerna.

En man med bastuhatt står och talar med några barn på en skolgård.
Bildtext Kontakten till barn kräver att man kan deras sätt att kommunicera, har Tero Hannila märkt.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Tero Hannila har länge synts i offentligheten, både som aktiv motionär och som flitig besökare i allmänna bastur och simhallar. Att han blev känd i sociala medier hade sin början i bastupassionen.

– Jag visste inget om Tiktok, men bestämde mig för att lägga upp en video. Jag visade mina fyra bastuhattar i en video, men det fick ingen publicitet, minns Tero sitt första försök.

26 miljoner visningar

Att han nu lyckats få en stor följarskara och många visningar, berodde på att han gjorde en oerhört känslosam video. Han visade sig upprörd över att en annan tiktokkare hade stulit hans identitet på forumet.

Att han grät och vrålade i klippet, gav honom en massa synlighet och mängder av följare på en gång. Det visade sig vara lyckat.

– Ju mera dramatisk en video är på Tiktok, desto bättre sprids den. Jag dansar och sjunger och ropar. Jag cyklar och spelar boll och springer på åkern. Allt ska gå huller om buller. Men jag har alltid humor med. Jag tycker om att göra folk glada, säger Tero Hannila om sitt innehållsskapande.

Efter 14 år av dagligt bastubad blev Tero en Tiktok-kändis - Spela upp på Arenan

Idag har han 114 000 följare på Tiktok och hans över 400 videoklipp har visats över 26 miljoner gånger. Det har gjort honom väldigt känd, speciellt bland den uppväxande generationen i Finland. Men han har också många följare runt om i Europa.

– Tiktok är ett videoforum, där största delen av användarna är barn och ungdomar. Man bläddrar bland videorna och skriver kommentarer. Det är mest roligt och positivt, beskriver Tero Hannila innehållet på plattformen.

Karlebys mest positiva person

Hans önskan att sprida glädje har bland annat gett honom titeln Karlebys mest positiva person. Och han försöker också sprida bastuns glada budskap och allmänt jobba för att folk ska vara glada.

Jag skulle uppmuntra andra att bada mera bastu

Tero Hannila, alias Sauna-Tero

Själv försöker han leva sunt genom att förutom dagliga bastubad också promenera mer än de flesta. Ifjol blev det 6 200 kilometer promenad, en sträcka som motsvarar avståndet från Karleby till Irkutsk. Nu blir sträckorna kortare, men dagligen tar han sig de nästan 20 kilometrarna till och från simhallen till fots.

En man med bastuhatt sitter och binder en bastukvast utanför ett hus.
Bildtext Tero Hannila har alltid med sig en bastukvast då han promenerar. Men han använder den aldrig själv.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Bastubadandet är Tero känd för sedan många år. Han har badat dagligen i över 14 år. Han skulle därmed ha världsrekord om allt vore officiellt dokumenterat.

Jag ångrar inte en enda bastugång - inte en enda sekund

Tero Hannila, alias Sauna-Tero

Det är ändå en bisak för honom, för badandet är en livsstil för honom, då han insett att hälsoeffekterna är uppenbara.

– Blodtrycket hålls konstant lågt och hjärtat stärks. Men för att nå fördelarna borde man bada varje dag, säger Tero Hannila där han sitter ångande med handduken runt sig i trädgården bakom egnahemmet.

En man med bastuhatt sitter hukad vid en bastukamin där det brinner.
Bildtext Vedbastun hemma ger ett skönare bad än elbastun i simhallen, men där är badandet mera socialt.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Han understryker ändå att badandet för honom blivit en helt naturlig del av vardagen. Han är beroende, men på ett sunt sätt, säger han.

– Jag betonar, det är ingen tvångsneuros, utan en livsstil.

Både hälsosamt och socialt

Hannila badar i regel två gånger dagligen, vanligen i Karleby simhall på eftermiddagen och hemma på kvällen. Sammanlagt blir det en och halv timme bastubad och Tero räknade att han svettades över 700 liter på ett år.

När han bastar i simhallen får han också umgås. Det finns ett gäng stamkunder som badar varje dag. Och Hannila är nöjd över den sociala kontakten där.

– Vi talar inte om politik eller religion. Men man får höra något nytt från stan, eller pratar om vädret. Det är bara roligt, säger han.

En man med bastuhatt hugger ved på en gårdsplan intill ett hus.
Bildtext Åtta klabbar går åt för att värma vedbastun i Högsved utanför Karleby.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

För det sociala är viktigt för honom Tero Hannila. Som svensklärare och studiehandledare har han 30 års erfarenhet av skolvärlden. Många år i södra Finland gav inblick i barns och ungas verklighet.

Idag har jag bastudag nummer 5161 i sträck.

Tero Hannila, alias Sauna-Tero

Nu har han flyttat tillbaka till barndomshemmet i Österbotten. Det har varit både trevligt och utmanande. Men även om han varit länge borta från Karleby har han alltid känt sig som "Kokkolabo".

En halvtimme dagliga direktsändningar

Efter promenaden hem från simhallen blir det kvällsbastu. Efter det är dags för dagens höjdpunkt, dagens livesändning på Tiktok.

– Jag gör en halvtimmes livesändning varje kväll klockan halv tio. Jag berättar något eller dansar - och det kan vara någon som har födelsedag, så jag sjunger "ja, må hon leva". Det är så roligt, då man får kommentarer och folket ställer frågor, säger Tero om sina dagliga direktsändningar.

En skärmdump av saunatero från videoforumet TikTok
Bildtext Sauna-Teros dagliga direktsändningar, där han interagerar flitigt med publiken lockar mångder med tittare.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Genast han startar sändningen hemma, ansluter sig en rad följare för att följa med. Kommentarer och frågor formligen regnar in. Många kommer med låtönskemål eller ber Tero följa dem på forumet. Publiken ställer mängder av frågor och Tero betar av dem en efter en under sändningens gång.

– Nog kommer det ibland några elaka kommentarer, men de är bara några få och man kan alltid blockera, säger Hannila.

En man med bastuhatt står med ett gäng barn i lekpark.
Bildtext Tero Hannila trivs bäst då han får interagera med barn och unga. Det gäller att ta sin publik på allvar och ge närvaro och mycket energi, har han märkt.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Eftersom han vill skapa god stämning, har han tagit som sin uppgift att motarbeta mobbning och psykisk ohälsa. I flera av hans videor tar han fasta på elaka kommentarer som yttrats på forumet. Det kan bli en uppläxning, men ofta finns humorn med som en ingrediens, även om han behandlar allvarliga saker.

– Under tre år av min skoltid blev jag ganska hårt mobbad, så jag vet hur det känns. Jag är mycket öppen om det på Tiktok. Och jag tror att jag kan förebygga mobbing genom att tala öppet om det med barnen, säger Hannila.

Dubbla roller: lärare och kändis

Att han lyckats öppna upp för diskussionen på sociala medier, ser han som ett bevis på ett uppdämt behov av att ventilera mobbning och mental ohälsa bland barnen.

– Jag tror också att någon som inte har det så bra i sitt liv kan ta med sig något positivt av mina videor, säger han.

Efter en tids ledighet återvänder han nu till skolmiljön, då han börjar vikariera som lärare i Karleby.

En man med bastuhatt sitter på trappan till en lekställning medan fyra barn står intill på en skolgård.
Bildtext Att vara både Tiktok-kändis och lärare, kan bli en utmaning för rollerna i skolan, tror Tero Hannila.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Att han är välkänd för barnen i sin bastuhatt och med sitt uppspelta innehåll på nätet, gör det eventuellt svårare för Tero Hannila att återgå till sin professionella roll.

– Det ska bli spännande att se om barnen ser mig som Tero Hannila eller som Bastu-Tero. Jag tror det kan bli en svår ekvation, funderar han.

Däremot är siktet ändå inställt på att få jobba med barn och unga även i framtiden.

– Jag har en dröm att få åka runt till skolorna och tala om mobbning. Jag tror att mina egna erfarenheter där kan vara till nytta, säger Tero innan han tar sin bastukvast och fortsätter sin promenad.

Har du en historia värd att berätta? Eller känner du någon som har det? Hör av dig på livet@yle.fi