Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tidigare hade graviditet gett henne sparken – nu gör Finlands mest framgångsrika cyklist comeback: "Det ska vara möjligt att vara både mamma och toppidrottare"

Lotta Henttala med cykelhjälm på huvudet
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Efter ett par tyngre säsonger var VM-medaljören Lotta Henttala på gång och OS i Tokyo hägrade. Men några månader innan OS fick hon ett besked som ändrade på alla framtidsplaner. Nu är hon på väg tillbaka in i proffsvärlden efter mammaledigheten.

Det är en av sommarens sista varma dagar. Lotta Henttala sitter i soffan hemma i Tusby. Nu har hon en stund tid att fokusera på studier. Sedan några år tillbaka pluggar hon fysioterapi, studier som under flera år hamnat vid sidan om proffscyklingen.

Med hunden Kari i knäet läser hon om kroppens anatomi och fysiologi, men blir rätt fort avbruten av ett glatt joddlande från sovrummet. Sonen Olavi vaknar från sin dagsvila och det blir att ställa böckerna åt sidan.

I januari förändrades mycket i paret Henttalas liv. Eller egentligen redan åtta månader tidigare.

Efter att Lotta känt sig väldigt trött och illamående efter en längre tävlingsperiod började hon misstänka att något var på gång. Hon gjorde ett graviditetstest.

– Det resultatet var en överraskning, en positiv sådan.

Se Sportlivs minidokumentär om Lotta Henttala:

Lotta Henttala är både mamma och toppidrottare - Spela upp på Arenan

Framgången och problemen

Lotta, då med flicknamnet Lepistö, gjorde två riktigt starka säsonger i proffscyklingen under 2016 och 2017. Under den tiden blev det bland annat VM-brons i linjelopp och många tunga segrar på damernas World Tour.

De här två säsongerna gjorde henne till den mest framgångsrika finländska cyklisten genom tiderna. Sedan började problemen hopa sig.

Framgången satte press och Henttala kände att hon måste prestera varje gång. Skadeproblem gjorde också att hon inte nådde samma form som tidigare. Pressen ökade och det började tära på psyket.

– Det var ju mitt jobb och det förväntades att jag skulle leverera. Men skadorna gjorde att jag aldrig nådde toppformen. Jag klarade inte av att hantera det och det ledde slutligen till någon form av burn out.

Henttala såg ingen annan utväg än att ta en paus från cyklingen.

– Coronan kom lämpligt ur min synvinkel och jag fick en naturlig paus från cyklingen. Jag återupptog studierna i fysioterapi och försökte koppla bort cyklingen för en tid. Det blev ett välkommet avbrott.

Lotta sitter med laptopen i famnen och läser
Bildtext Lotta Henttala studerar till fysioterapeut.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Våren 2021 var Henttala sedan tillbaka i tävlingssadeln. Nu var det OS i Tokyo som var den stora drivkraften. OS-platsen hade hon redan säkrat genom tidigare säsongers resultat.

Det var då hon märkte att något inte var som det skulle. Graviditetstestet gav svaret och därmed var det också klart att det inte skulle bli något OS.

– Det blev en helomvändning i planerna med bara några månader till OS. Livet kom att ändras ganska radikalt. Det var nog en liten explosion i huvudet. Men samtidigt var det också en dröm som gick i uppfyllelse.

Den nya vardagen

När Olavi fått torr blöja sätter sig Joonas och Lotta Henttala på golvet för en lekstund. Hundarna Kari och Tapio är snabbt framme och ger Olavi några blöta kyssar.

Mjuka färggranna pusselbitar i djurmotiv med motivets läten intresserar Olavi mest. Varje gång fåret bräker hajar Olavi till och lyser upp. Leendet smittar av sig på föräldrarna.

För Lotta och Joonas handlade vardagen så gott som helt och hållet om cykling innan familjetillökningen.

Familjen Henttala sítter på golvet och ska börja leka med sonen Olavi
Bildtext Familjen Henttala samlat till lekstund.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Paret bodde i Girona i Spanien. Joonas är proffscyklist i det amerikanska stallet Team Novo Nordisk. Lotta körde för tyska Ceratizit-WNT. Men i och med graviditeten blev det att planera om framtiden.

– Ganska fort hängde jag cykeln på väggen och beslöt mig för att förbereda mig för och planera framtiden med ett barn i familjen.

Intresset för proffsidrotten slocknade ganska totalt under graviditeten, berättar Henttala. Då fanns det annat som kändes viktigare. Men hon stängde inga dörrar utan lämnade framtiden öppen ifall gnistan skulle tändas på nytt.

– Jag visste inte vad jag hade framför mig, hur jag skulle reagera på den kommande vardagen. Att då börja fundera på möjlig fortsättning på karriären kändes inte som viktigt. Jag tog ingen stress över det utan tänkte att gnistan tänds om den tänds. Om inte så är det också helt ok.

I januari 2022 föddes sedan sonen Olavi och då var det mammarollen 24/7 som gällde.

Lotta går med vagnen på sandväg med hunden Kari som följer med
Bildtext Tidtabeller måste man vara beredd att rucka på, alltid kommer man inte iväg på cykeltur som planerat.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Tävlingsinstinkten vaknar

An efter att Olavi växte började vardagsrutinerna bli mera regelbundna. När Joonas var hemma märkte Lotta att hon plötsligt hade tid att börja träna igen.

Det hade gått tre månader sedan Olavis födsel. Suget tillbaka till cykelsadeln växte och efter den första cykelturen tändes gnistan igen.

– Det behövdes bara en runda och tävlingsinstinkten vaknade igen. Jag började genast fundera på vilka tävlingar jag kunde delta i och hur jag skulle lägga upp träningen.

Henttala hade varit i kontakt med andra idrottande mammor och uppmuntrad av dem samt familj, släkt och vänner började hon aktivt jobba för att komma tillbaka till tävlingsidrotten.

Att få känna på segerns sötma var det som lockade.

Lotta Henttala jublar på prispallen efter bronset i VM
Bildtext Henttala tog historisk finsk VM-medalj år 2016.
Bild: EPA/All Over Press

Länge tog det inte heller innan proffsstallen hörde av sig.

– Det var en stor sak att stallen var intresserade och att jag hittade ett stall som var färdigt att satsa på mig på mina villkor. Min son kommer alltid i första hand och det var okej för dem. Det var ett kort som jag ansåg vara värt att kolla.

Adressen för Henttala kommande säsong kommer att var AG Insurance NXTG. Ett damstall som styrs av Quick-step på herrarnas World Tour.

Men i och med det nya proffskontraktet står Henttala igen inför en ny utmaning, kombinationen mamma och toppidrottare. Det är med iver men samtidigt lite skräck som hon nu tar steget tillbaka till proffscyklingen.

Mamma och toppidrott

Lotta Henttala är glad över att det på sistone diskuterats aktivt inom idrotten om att vara mamma och toppidrottare. Tidigare kunde graviditet betyda slutet på idrottskarriären.

– Det har skett en förändring i inställningen och det är bra. Till exempel i tidigare kontrakt hade jag en klausul om att ifall jag blev gravid så skulle kontraktet brytas. Så är det inte längre.

Mammarollen ser inte Henttala som något hinder. Det finns redan många bevis på det i olika grenar.

– Jag tycker inte att det ska vara något hinder för toppidrott. Det att kvinnor blir mammor är ju helt naturligt. Om man vill vara mamma och toppidrottare så tycker jag det ska vara möjligt.

Men att vara mamma och samtidigt proffsidrottare betyder att det blir en hel del pusslande med vardagen. Också överraskande saker som inte går att förutse på förhand. En ovisshet som Henttala också grubblat på.

Lotta Henttala cyklar med dricksflaska i handen
Bildtext Lotta Henttala trivs i sadeln. Ett jobb hon nu återvänder till efter mammaledigheten.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

– Olavi kommer alltid att gå före cyklingen ifall det uppstår problem. Men det att jag kan ta med honom på träningsläger och tävlingar hjälper en hel del. Dessutom har Olavis far- och morföräldrar lovat ställa upp. Och så har han ju en pappa också, skrattar Henttala.

Redan nu turar paret om så att då den ena tar hand om sonen så gör den andra sitt träningspass. Det går att finna lösningar.

– Såklart kommer det stunder då jag tänker att "hjälp, vad har jag gett mig in på, hur ska det här lyckas?". Men samtidigt har jag tänkt att om jag ska försöka så är det nu. Jag behöver inte senare sedan grubbla på varför jag inte försökte.

I och med att Henttala blivit mamma så har hon en mer avslappnad inställning till idrottandet. Nu behöver allting inte gå helt enligt planerna. Det är något som Joonas också lagt märke till.

– Hon är lugnare nuförtiden. Hon tar inte lika stor stress över om det blir att ändra på planerad träning eller tidtabell. Lugnet märks i allt hon gör.

Lotta Henttala cyklar in på gården efter ett långt träninsgpss
Bildtext Cykling har varit hennes jobb i flera år, nu blir det troligtvis några år till i proffsvärlden.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

OS i Paris lockar

Olavi har fått mat och Lotta går och byter om till träningskläder. I dag är det Lotta som gör sitt träningspass före Joonas som stannar hemma med Olavi.

Träningen har trappats upp hela tiden med tanke på att vara i form när nästa säsong sätter igång. Det nya stallet kommer att köra alla stora tävlingar på damernas World Tour. Förväntningarna är förhoppningsfulla men realistiska.

Cykling har varit mitt jobb länge och jag hoppas att det skulle vara det ännu i några år

― Lotta Henttala

– Jag har varit borta från tävlingscyklingen i nästan två år så jag förväntar inte att jag ska vinna direkt. Men om jag kan hjälpa stallet att vinna och att jag känner att jag är med i kampen så är jag nöjd.

AG Insurance NXTG har som mål att vara ledande damstall inom fem år. Henttalas erfarenhet är något de vill dra nytta av i lagbygget.

Men VM-trean från år 2016 är urvass i sprintavslutningar om hon erbjuds chansen. I de situationerna måste man ändå våga sätta allt i spel.

– Tidigare vågade jag alltid klämma mig in i de minsta luckorna och ta risker. Nu som mamma vet jag inte hur jag kommer att agera. Är jag fortfarande likadan i tävlingssituationer? Det återstår att se.

Lotta Henttala jublar då hon cyklar i mål som segrare
Bildtext I Paris vill Henttala vara med, inte minst eftersom hon missade Tokyo.
Bild: Swpix.Com/Shutterstock/All Over Press

Om kommande vår och sommar mest går åt till att komma in i cyklingen igen utan press på att nå framgång, så hoppas Henttala senast i höst vara i sådan form att hon kan kämpa om segrar. Målet är att nå en plats till OS i Paris och för det skulle det gälla att samla poäng

– Hoppas jag redan i höst kan knipa topplaceringar, men senast om ett år hoppas jag kunna var med och kämpa i täten. OS i Paris lockar lite eftersom banan där kunde passa mig.

Mer än så vill inte Henttala ännu planera. Oberoende av hur det går vet hon att det alltid finns en som tar emot henne med öppna armar då hon stiger in genom dörren.

– När jag kommer hem så har jag där något som betyder mer än framgång inom cykling. Han är alltid glad över att se mig oberoende av hur det gått. Det tycker jag är ganska jees.