Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stadsstyrelsen i Kaskö beslöt anställa Lumio: "Vi har inte råd att se bakåt"

Från 2022
Uppdaterad 12.09.2022 18:22.
Marrku Lumio, ny stadsdirektör i Kauhava.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Kaskö stadsstyrelse har som väntat beslutat anställa Markku Lumio som tf stadsdirektör. Staden befinner sig i ett svårt personalläge med flera tomma stolar.

Stadsstyrelsen fattade beslutet under ett extrainsatt möte på måndagseftermiddagen.

Markku Lumio anställs från och med den 22 september och anställningen varar i tre månader.

Stadsstyrelsens ordförande Jan-Anders Lundenius (SFP) berättar att styrelsen var enig i sitt beslut.

– Vi diskuterade med honom senaste vecka och han verkade vara en person som känner till det här kommunala rätt så bra. Vi kom till det att vi kanske inte har några andra möjligheter. Vi måste ju få någon som kan de här grejerna, säger Lundenius.

Lumio tog kontakt

Lundenius berättar att det var Lumio som tog kontakt med honom. Lundenius tror att Lumio kommer att kunna göra ganska mycket för Kaskö.

– Han är ju ekonomutbildad och jurist. I både Kauhava och Vasa har han visat att han får mycket till stånd. Vi litar på och tror att han kan hjälpa oss framåt fastän vi är i en ganska bedrövlig situation.

Markku Lumio har tidigare varit stadsdirektör i Vasa och Kauhava. Han sade upp sig från tjänsten i Kauhava tidigare i år efter anklagelser om trakasserier.

Lumio har ju fått gå från både Kauhava och Vasa på grund av trakasserier. Hur ser ni på det?

– Vi tänker på det sättet att vi inte kan se bakåt utan vi måste se framåt. Vi har inte råd att se bakåt, helt enkelt, säger Lundenius.

Kaskö en intressant liten stad

Lumio säger att han ännu inte är så insatt i Kaskös förvaltning, men han tycker att jobbet som vikarierande stadsdirektör ska bli intressant.

– Kaskö är unikt i Finland. Kaskö är mindre än många kommuner men ändå en stad och en gammal stad, en hamnstad. Där finns många saker som inte ens större städer har.

Kaskös personalläge har redan en tid varit svårt, med flera tomma stolar. Staden söker både en ekonomidirektör, en byggnadsingenjör och sedan stadsdirektören Minna Nikander nyligen lämnade in avskedsansökan söker man även en ny stadsdirektör.

Lumio säger att det som han tar med sig till Kaskö är sin 17-åriga erfarenhet av att jobba som stadsdirektör.

– Min första uppgift är att få tjänstemän och höstens största ärende är budgeten för 2023. Jag vet en del om Kaskös ekonomi och situationen är inte lätt, men jag gör mitt yttersta för att få den i balans med den erfarenhet som jag har.

Du har fått gå både från din tjänst som stadsdirektör i Vasa och Kauhava. På vilket sätt kommer du att agera annorlunda i Kaskö?

– Olika städer och kommuner är annorlunda. Jag har min erfarenhet och mitt sätt att agera, det ska jag diskutera med stadsstyrelsen. Vi har redan diskuterat en gång och vi har hittat en gemensam linje, säger Lumio.

Uppdaterad 18:22 med kommentarer av Lundenius och Lumio.

Diskussion om artikeln