Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aki Lindén: Regeringen enig om patientsäkerhetslagen

Från 2022
Uppdaterad 12.09.2022 20:42.
Aki Lindén.
Bildtext Familje- och omsorgsminister Aki Lindén.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Regeringen har enats om den nya patientsäkerhetslagen, enligt familje- och omsorgsminister Aki Lindén. Samtidigt meddelar flera sjukvårdsdistrikt att man planerar gå till rätten för att stoppa de planerade strejkerna.

Regeringspartierna är ense om hur den nya patientsäkerhetslagen ska se ut, säger familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SPD) till tidningen Demokraatti och till MTV.

Enligt Lindén kommer lagförslaget att behandlas av statsrådet så snart som möjligt, och av riksdagen antingen i morgon eller på onsdag.

Vänsterförbundet har under lagberedningen varit mycket kritisk till den nya patientsäkerhetslagen. Partiet meddelade genast att det inte stöder regeringens förslag, och kräver betydande förändringar under riksdagsbehandlingen.

Vänsterförbundet uppger att man vill begränsa lagen att gälla endast nödvändigt skyddsarbete, så att man samtidigt kan trygga möjligheten till stridsåtgärder.

"På grund av tidspress är Vänsterförbundets ministrar redo att undantagsvis ge en regeringsproposition till riksdagen utan riksdagsgruppens godkännande för lagens innehåll, skriver partiet i ett pressmeddelande.

"Får bryta strejker utan hållbara motiveringar"

Jussi Saramo, ordförande för Vänsterförbundets riksdagsgrupp, säger till STT att partiet kommer att rösta emot regeringens förslag ifall det inte ändras under riksdagsbehandlingen.

Enligt Saramo finns det flera paragrafer i lagförslaget som Vänsterförbundet vill ändra på. Statsrådet har en plikt att ta fram ett förslag som tryggar skyddsarbete, men regeringens förslag naggar strejkrätten i kanterna också på sådana punkter som inte kan motiveras med skyddsarbete.

"Vi vill avgränsa det här noggrant, så att stridsåtgärder är möjliga också för vårdare och också med tanke på framtiden. Det här får inte bli ett prejudikatfall, så att man genom lafstiftning kan bryta strejker utan hållbara motiveringar", säger Saramo.

Silja Paavola, ordförande för vårdfacket Super, säger till STT att facket kommer att vänta och se vad som ingår i regeringens förslag och agera enligt det.

"Visst är det ganska märkligt att en yrkesgrupp fråntas möjligheten till stridsåtgärder, som tillåts andra yrkesgrupper, säger Paavola.

Sjukvårdsdistrikt vill gå till rätten för att stoppa strejkerna

Egentliga Tavastlands och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt meddelade på tisdagen att man vill stoppa de planerade strejkerna vid intensivvårdavdelningar på juridisk väg.

I Egentliga Tavastland ska strejken börja på fredag, och i Egentliga Finland på tisdag om en vecka.

Sjukvårdsdistrikten planerar ansöka om interimistiskt beslut i Helsingfors tingsrätt att förbjuda vårdfacken Tehy och Super från att inleda strejkerna.

– Dessutom ber man vårdarorganisationerna att instruera sina anställda om att avstå från att delta i stridsåtgärder, säger chefsöverläkare Juhani Grönlund vid Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt till Yle Uutiset.

I Egentliga Tavastland har man också förberett sig på strejken genom att flytta patienter till andra sjukhus, och avstått från att ta in nya patienter.

Helsingin Sanomat och MTV var först ute med nyheten om de planerade åtgärderna.

Kort deadline ifall lagen ska stoppa strejkerna

Regeringens förslag till den omdebatterade patientsäkerhetslagen har förberetts med snabb tidtabell. Om man vill påverka strejkerna med lag är det bråttom.

Enligt nyhetsbyrån STT borde propositionen om en ny patientsäkerhetslag lämnas in till riksdagen på tisdag förmiddag, så att lagen kunde träda i kraft innan strejkerna inleds i Åbo universitetssjukhus den 20 september.

På intensiven vid Egentliga Tavastlands universitetssjukhus inleds strejken redan på fredag, men lagen kommer inte att kunna godkännas före det.

Artikeln har uppdaterats klockan 20:45 med Jussi Saramos och Silja Paavolas kommentarer.