Hoppa till huvudinnehåll

Sport

F1-avslutningen i Monza blev avslagen – Red Bulls stallchef vill inte se något liknande igen: "Borde ha blivit röd flagg"

Uppdaterad 12.09.2022 19:49.
Christian Horner vid kommandobryggan.
Bildtext Egna stjärnföraren vann – men Christian Horner gillade inte sättet som loppet i Monza avslutades på.
Bild: IMAGO/Marco Canoniero/ All Over Press

F1-fansen hoppades på ett tajt slutdrama då säkerhetsbilen samlade fältet i söndagens GP i Monza. I stället uteblev spänningen helt och hållet. Det går emot alla principer, menar Red Bulls stallchef Christian Horner.

Max Verstappen såg ut att vara på väg mot en klar och kontrollerad seger i Monza då Daniel Ricciardos McLaren stannade vid banan.

Säkerhetsbilen ryckte ut på banan samtidigt som Ricciardos bil började lyftas bort. Det var bäddat för några spännande slutvarv i Italien – men arrangörena hann inte få undan bilen, och i stället ledde säkerhetsbilen i princip fältet i mål i oförändrad ordning.

Det var dåligt för sporten, slår Verstappens stallchef i Red Bull, Christian Horner, fast.

– Det finns saker vi måste lära oss, det här går emot alla principer som vi diskuterat, menar teamchefen enligt The Guardian.

– Det är inte bra att slutföra ett race med säkerhetsbil, om man visste att man inte hinner få allt i skick borde det ha blivit röd flagg och omstart.

Wolff nöjd

Förutom bilbärgningen skapades det också yrsel på slutet på grund av att bilarna hamnade i orordning bakom säkerhetsbilen. Enligt The Guardian var Ferrarichefen Mattia Binotto en av flera andra stallchefer som var arga på arrangemangen, på måndagen hålls ett möte om saken med Fias ordförande Mohammed Ben Sulayem.

Mercedes Toto Wolff var däremot mer förstående.

I Wolffs minne finns händelserna i Abu Dhabi i fjol som avgjorde titelstriden till Verstappens fördel framför Lewis Hamilton. Den gången frångick tidigare tävlingschefen Michael Masi protokollet och det kontroversiella loppet avslutades utan säkerhetsbil.

– Ett väldigt klart fall, det finns regler för det här. Och från mitt perspektiv – oavsett om jag är traumatiserad av Abu Dhabi eller inte – så följdes reglerna till punkt och pricka, sa Wolff om söndagens slut enligt Autosport.

– Jag är väldigt glad att det finns en tävlingschef och kollegor som står fast vid reglerna trots pressen från media och publiken.