Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är det möjligt att stoppa Lauri Markkanen, undrar spansk press – basketherrarnas Spanienproffs har fått lyckönskningar från Katalonien inför kvarten: "Vill inte se mig förrän turneringen är slut"

Uppdaterad 13.09.2022 15:59.
Basketherrarna tackar publiken.
Bild: Vid Ponikvar/Sportida/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Tisdagskvällen bjuder på en historiskt stor match för finländsk basket. Inför EM-kvartsfinalen mot Spanien är de blåvita tongångarna optimistiska.

Finländsk basket har aldrig stått på en större scen.

Nu väntar en historisk EM-kvartsfinal mot världstvåan Spanien. De finländska spelarna är lyriska av en orsak.

– Det är tuffa länder som rykt ur turneringen redan. Serbien slog oss och åkte ut mot Italien nu. Utslagsmatcher är råa, det kan gå hur som helst när en match avgör, säger Sasu Salin till Yle.

– Det är så här systemet fungerar, storländer kan försvinna direkt och det gör vår åttondelsvinst bara ännu finare. Det ger bara mer boost för nästa match, vi ska sänka Spanien med självförtroendet vi skaffat oss, intygar Elias Valtonen.

Finlands EM-historia

Under 2010-talet blev åttondelsfinalerna Finlands fall. Det förnyade landslaget har tagit blåvit basket till en ny nivå i och med segern över Kroatien.

– Äntligen fixade vi matchen som vi tidigare sumpat, vi visade att vi har det som krävs, fortsätter Salin.

– Vi visste att vi hade en bra chans. Kroatien är starka, men vi fick spelet att rulla. Och klart att Lauri var exceptionellt bra igen – det underlättar.

Går det att stoppa Lauri Markkanen?

Markkanens stordåd har hunnit ge eko i Europa. Sett till poängsnitt är han på tredje plats i turneringen med 27,8 poäng per match, efter Greklands Giannis Antetokounmpo (29,0) och Sloveniens Luka Doncic (28,0).

– Det är inte i onödan som han jämförs med de europeiska superstjärnorna. Han har hållit med oss i matcherna. Han har fått göra sin egen grej ostört – och som han har gjort det, hyllar Valtonen.

Lauri Markkanen briljerade mot Kroatien - Spela upp på Arenan

Genast efter Markkanens rekordmatch med 43 pinnar mot Kroatien började man i Spanien fundera på hur man ska kunna stoppa den glödheta finländaren.

El Pais Juan Morenilla lyfter fram NBA-bröderna Willy och Juancho Hernangomez betydelse. Men Morenilla påminner också om att Markkanen var fullständigt ostoppbar för Kroatiens NBA-stjärnor, och att Spanien nu står inför en liknande utmaning.

Sasu Salin var med vid Markkanens EM-debut år 2017 och har sett jättetalangen bli den stora ledstjärnan.

– Han har mognat mycket sedan 2017. Då var han mycket talangfull, men nu ser man att han fått spela tuffa matcher i NBA. Han kan svara på alla förväntningar som finns nu.

– Hittills har han visat vägen på ett fint sätt, och månne han inte fortsätter likadant.

Juancho Hernangomez firar.
Bildtext Denver Nuggets-spelaren Juancho Hernangomez hör till Spaniens stjärnor.
Bild: Vid Ponikvar/Sportida/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Likt Finland har också det spanska landslaget varit inne i en föryngringsprocess.

– Också där har yngre spelare ersatt den gamla generationen. Klart att det handlar om ett tufft basketland, det såg man då de slog Litauen (i åttondelsfinalen). Där finns många skickliga spelare, som har storleken, förklarar Salin.

Uppmaningen från Katalonien: "Slå dem"

Både Salin och Valtonen spelar till vardags för spanska klubbar. Salin har hållit till i landet sedan 2015 och representerar numera Tenerife, Valtonen har en debutsäsong för Bàsquet Manresa bakom sig.

Duon har fått en del meddelanden från spanskt håll.

– Jag tror att spanjorerna är glada över att få möta oss nu – men efter matchen är de förhoppningsvis besvikna, säger Salin, som talar flytande spanska.

Sasu Salin blickar framåt.
Bildtext Sasu Salin känner till spansk basket väl.
Bild: Mateusz Birecki / imago sports / All Over Press

Särskilt från katalanskt håll hoppas man att Valtonens EM-resa fortsätter.

– Lagledningen skickade att de väntar på att jag ska återvända. Men de tillade också att jag ska försöka nå så långt jag kan i turneringen.

– Från Katalonien fick jag en uppmaning om att slå Spanien. De vill inte se mig förrän turneringen är slut, ler Valtonen.

Basketherrarnas kvartsfinal mot Spanien börjar klockan 18.15, sändningen i TV2 och på Arenan inleds klockan 18. Kristian Karlsson kommenterar matchen på svenska.