Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sverigedemokrater kan få plats i Hanaholmens ledning: "Samarbetet står och faller inte på ett svenskt regeringsskifte"

Uppdaterad 13.09.2022 07:38.
Gunvor Kronman i blå dräkt, poserar i ingångsaulan på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo.
Bildtext Gunvor Kronman trivs på sitt färgglada jobb på Hanaholmens kulturcentrum utanför Helsingfors.
Bild: Hanaholmen

Svensk-finländskt samarbete fungerar bättre än någonsin, och det svenska valet eller ett regeringsskifte förändrar inte grunderna för det. Rysslands angrepp på Ukraina satte fart på Natosamarbetet, konstaterar Hanaholmens vd Gunvor Kronman.

– Under mina 15 år som vd på Hanaholmens kulturcentrum så har samarbetstemperaturen mellan Finland och Sverige aldrig varit så god som nu.

I februari talade Gunvor Kronman i en intervju om besvikelse och pessimism gällande samarbetet, som inte mådde så bra som hon hade hoppats. Det var ett lågvattenmärke för samarbetet, säger hon.

Nu uttrycker Gunvor Kronman sin stora glädje över att samarbetet fungerar igen. Det har inte att göra med det svenska valresultatet och det eventuella regeringsskiftet. Det ger inga större förändringar.

"Samarbetet faller inte på ett val eller regeringsskifte"

– Det svensk-finländska samarbetet står och faller inte på ett svenskt regeringsskifte. Hanaholmen har alltid jobbat med de politiska partierna. Sannfinländarna har redan haft styrelseplats.

Nu kan det bli aktuellt med Sverigedemokraterna. Gunvor Kronman ser det som odramatiskt.

– Finland och samarbetet är inte omtvistat eller kontroversiellt i Sverige. Det är ingen dramatik i valresultatet för Hanaholmen. Men spännande är det, konstaterar Gunvor Kronman.

Kulturen är marginaliserad, både i svensk-finländskt samarbete och i det nordiska samarbetet

― Gunvor Kronman

Nato satte fart på samarbetet Finland-Sverige

Samarbetet mellan Finland och Sverige kom igång igen när de stängda coronagränserna åter kunde öppnas.

När Ryssland attackerade Ukraina blev också Natomedlemskapet aktuellt. Där hade Sverige och Finland tillsammans stått utanför, medan resten av Norden var Natomedlemmar.

Det är kanske inte självklart att ett kulturcentrum för Sverige och Finland arbetar för det militära samarbetet. Men Hanaholmen har ett brett uppdrag att utveckla samarbetet inom alla samhällsområden.

Ett av de senaste projekten är Hanaholmenintiativet, ett bilateralt krisberedskapsprogram som ska stärka det civila försvaret i Sverige och Finland.

Många nya kontakter att knyta

Valresultatet i Sverige börjar klarna, och partierna har redan inlett regeringsförhandlingar. För omvärlden blir det många nya riksdagsledamöter, ministrar och tjänstemän att lära känna. Detta speciellt vid ett regeringsskifte.

Gunvor Kronman noterar att de svenska regeringskanslierna i hög grad är politiska, medan finländska tjänstemän är mer självständiga i förhållande till politikerna.

Det ger större kontinuitet i relationerna, medan det i Sverige är många snabba skift, många som kommer och går.

– Vi som jobbar inom svensk-finländskt samarbete får bygga relationer hela tiden, säger Gunvor Kronman.

Man funderar kanske på att ta hem produktionen från Långtbortistan, och vill inte göra det ensam

Nordisk kultur fortsatt marginaliserad

Hanaholmens kulturcentrum har ett statligt uppdrag att utveckla samarbetet på alla samhällsområden, framförallt kultur, samhälle och näringsliv, heter det i strategierna. När det gäller kulturen finns det problem.

– Det är nog ett faktum att kulturen är marginaliserad, både i svensk-finländskt samarbete och i det nordiska samarbetet. Tecknen i skyn just nu lovar inte att det blir bättre, oberoende av vilket block som vinner och bildar regering i Sverige, säger Gunvor Kronman.

Det här är dessutom inte bara en svensk fråga, påpekar hon. Det här gäller också vår egen finländska regering och övriga nordiska länder.

Näringslivet kan samarbeta om Kina

Näringslivssamarbetet har alltid varit intensivt. Inget tyder på att något förändras på den punkten. Speciellt i dåliga tider behöver vi varann och vi är så sammanvävda i vår företagsstruktur, säger Gunvor Kronman.

Hon ser också en annan möjlighet i geopolitiken, när relationen till Kina kan bli mer problematisk. Man funderar kanske på att ta hem produktionen från Långtbortistan, och vill inte göra det ensam, nämner hon som exempel.

– Vi behöver helt enkelt varandra för att hitta nya lösningar och nya sätt att skapa välfärd. Inte minst inom alla klimatkrav har vi de bästa förutsättningarna i vår del av världen att lösa dem, säger Gunvor Kronman.

"Goda svensk-finländska relationer kom förbi lågvattenmärket"

4:23