Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Riskerna inom finanssektorn ökar "men bankkunderna behöver inte oroa sig"

Från 2022
Uppdaterad 13.09.2022 16:27.
Finansinspektionens chef Tero Kurenmaa, tillbakalutad i en fåtölj mellan två kostymklädda herrar.
Bildtext Finansinspektionen övervakar finans- och försäkringsbranschen i Finland. Direktör Tero Kurenmaa mitt i bild.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Kriget i Ukraina har ökat riskerna på marknaden. Aktiekurser har sjunkit, inflationen är hög och räntorna stiger, men tills vidare klarar sig Finland bra enligt Finansinspektionen.

Kriget i Ukraina och alla dess följder har ökat riskerna inom finanssektorn i Europa. Finansinspektionen ser allvarliga risker för företagen och hushållen.

Marknadspriserna kan förändras snabbt och överraskande. Den allt sämre ekonomiska tillväxten och de stigande räntorna kan påverka banker, försäkringsbolag och pensionssystemet.

Finansinspektionen

Dessutom ser Finansinspektionen också risker med cyberattacker, snabba kast på fastighetsmarknaden, staternas skuldsättning och finansbranschens stabilitet.

Trots detta har Finlands finanssektor hållits stabil, enligt myndigheten.

Samu Kurri är Samu Kurri, avdelningschef för digitalisering och analys.
Bildtext Samu Kurri säger att bankern i det nuvarande marknadsläget måste vara kapitalstarka och ha en god riskhantering.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Samu Kurri som är chef för avdelningen för digitalisering och analys på Finansinspektionen tycker inte att vanliga bankkunder behöver vara oroliga.

– Nej inte i Finland. Bankerna är kapitalstarka och vi vid finansinspektionen fäster särskild vikt vid hanteringen av marknadsrisker, kreditrisker, likviditetsrisker, cyberrisker och en välfungerande riskhantering i bankerna.

Soliditeten är fortfarande bra trots att den har försämrats något inom arbetspensionssektorn och banksektorn.

Starkt pensionssystem

Kaisa Forsström är avdelningschef för försäkringsinspektionen på Finansinspektionen. Hon tycker inte det finns orsak att oroa sig för pensionssystemet trots att också det drabbas av följderna av kriget i Ukraina samtidigt som nativiteten sjunker i Finland.

– Vi har ett starkt pensionssystem som är väl testat också under tidigare kriser. Jag vet att pensionssystemet klarar av relativt stor stress. Solvensen och likviditeten är fortfarande bra även om aktiekurserna har sjunkit. Jag tycker inte det finns någon orsak till oro just nu. Systemet är testat och också utländska värderingar har visat att vi har ett bra system, säger Forsström.

Inom skade- och livförsäkringssektorn har soliditeten till och med förbättrats. Finanssektorn har förbättrat sitt skydd mot cyberattacker, och tills vidare har de varit begränsade.

De sämre ekonomiska tiderna har försämrat banksektorns vinstutveckling, men de finländska bankernas soliditet är fortfarande bra i en europeisk jämförelse.

Arbetspensionernas soliditet har försämrats då deras placeringar har förlorat i värde, men deras stresstålighet är fortfarande på en hållbar nivå.

Livförsäkringsbolagens soliditet har förbättrats ovanligt snabbt när de sjunkande aktiepriserna och stigande räntorna har minskat deras kapitalkrav.

Elmarknaden kan stabiliseras

Under senare tid har det seglat upp ett annat hot. Då svenska och finska staten gick in och lovade lån till landets elproducenter fanns det en risk för att något energibolag kunde ha fått problem på futurmarknaden och börjat dra de andra med sig.

En ljushårig kvinna i blommig skjorta och svart kavaj tittar in i kameran.
Bildtext Armi Taipale på Finansinspektionen säger att den akuta krisen på elmarknadaden som krävde att staten lovade låna pengar till Fortum tillfälligt är avvärjd.
Bild: Yle/Patrik Schauman

Armi Taipale som leder övervakningen av finansmarknaden på Finansinspektionen säger att futurhandeln med el är ett nätverk där en stor aktörs handlingar snabbt kan få följder för små aktörer.

Men nu har Sveriges och Finlands regeringar reserverat pengar och lovat lån till kraftbolag som inte har råd att betala för sina futurer. Armi Taipale säger att de här åtgärderna räcker för tillfället.

– De åtgärder som Sveriges och Finlands stater nu har vidtagit har nu lättat på de akuta riskerna för finanssektorn. Men då vintern kommer och marknaderna kan fortsätta att reagera kraftigt behövs det mera långsiktiga åtgärder.

Det är dem som EU-ländernas ledning och kommissionen försöker hitta en lösning på. Armi Taipale tror på att det är möjligt att hitta en fungerande helhetslösning bara den omfattar flera olika åtgärder både inom energisektorn och inom finanssektorn.

Det kunde handla om ett pristak på el, möjligheter att avbryta handeln med elfuturer, eller att höja eller sänka kraven på ekonomiska säkerheter.

Artikeln kompletterad med tre intervjuer kl. 16.27