Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rysk media: Skidskytten Darja Virolainen vill tävla för Finland – får hård kritik: ”Ett svek mot folket”

Uppdaterad 13.09.2022 12:10.
Darja Virolainen gör sig beredd för skyttet i skidskyttetävling.
Bildtext Darja Virolainen vill göra comeback till skidskyttescenen i blåvita färger.
Bild: Cronos / Alamy/All Over Press

De flesta ryska idrottare är portade från internationella tävlingar. Det gäller också skidskyttar. I rysk media hävdar man att Darja Virolainen har hittat ett kryphål – hon vill tävla för Finland i stället.

Darja Virolainen har bott i Finland i några år och tävlade i de finländska mästerskapen i rullskidskytte förra veckoslutet.

Ryktet om att hon skulle representera Finland på internationell nivå har väckt kritik i Ryssland.

– Jag betraktar alla sådana övergångar – oberoende vilken idrott det handlar om – som ett svek mot folket, säger ryska skidskytteförbundets förra chef Vladimir Dratjev till MatchTV.

Virolainens förre tränare Leonid Mijakisjev hävdar i en intervju för MatchTV att hon redan har finländskt medborgarskap.

Hennes mamma, trefaldiga olympiska mästaren i skidskytte, Anfisa Reztsova är av samma åsikt.

– Jag stöder Darja. Hon har rätt att tävla för Finland. Hon skulle naturligtvis föredra att tävla för Ryssland, men det är oklart när vi får ställa upp i internationella tävlingar igen, säger hon till ryska Sport-Express.

Virolainen dementerar

Darja Virolainen dementerar i en intervju för Iltasanomat att hon planerar att tävla för Finland. Trots att han deltog i FM i rullskidskytte i Kontiolax förra veckan. Hon var tvåa på normaldistansen och fyra i sprinten.

– Jag har bott med min familj här i sex år. Jag tävlar eller främst tränar med en lokal klubb. Jag har deltagit i en tävling för att återuppleva känslan, säger hon.

Det finländska skidskytteförbundets ordförande Kalle Lähdesmäki är inne på samma linje som Virolainen. Enligt förbundets uppgifter är hon inte ens finländsk medborgare.

– Man skulle tro att en idrottare som har förhoppningar om att representera en annan nation skulle höra av sig till förbundet. Detta har inte varit fallet, säger han till MTV.

Nastassia Kinnunen, som tidigare tävlade för Belarus, fick finländskt medborgarskap 2020 och har representerat Finland sedan dess. Lähdesmäki har fallet i färskt minne.

– På ett allmänt plan kan man säga att de här processerna tar en lång tid i Finland, säger han.

Skidskyttet finns i generna

Darja Virolainens främsta meriter är två pallplaceringar i världscupen och femte platsen på normaldistans i VM i Kontiolahti 2015. Hon var gravid under förra säsongen och tävlade inte över huvud taget.

Den 33-åriga Virolainen är gift med den förre skidskytten Roman Virolainen, som är född i Petroskoj i Karelen. Han tävlade för Belarus i OS 2002. Hennes syster Kristina Reztsova tog två medaljer i skidskytte i OS i Peking.

Artikeln uppdaterades klockan 12.10 med Virolainens kommentarer.

Yle sänder världscupen i skidskytte den kommande säsongen.