Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ex-kommunalpolitiker från Kristinestad i rätten för narkotikabrott – transporterade amfetamin i blomkrukor

lagbok
Bild: Juho Liukkonen / Yle

Österbottens tingsrätt behandlar fallet med en före detta kommunalpolitiker i Kristinestad som misstänks ha transporterat över 46 kilogram amfetamin till Österbotten.

I oktober 2019 körde mannen upp från Sibbo till Kristinestad med blomkrukor från Nederländerna som last. Krukorna innehöll 50 paket med amfetamin.

Enligt åtalet transporterade han krukorna till ett par i Kristinestad, som dömts till flera års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott. Parets minderåriga son dömdes också till villkorligt fängelse av tingsrätten. Ett straff som hovrätten senare slopade helt och hållet.

Fallet med den före detta kommunalpolitikern behandlades i Österbottens tingsrätt idag, tisdag. Han misstänks för grovt narkotikabrott och åklagaren yrkar på ett minst sex år långt fängelsestraff.

Åklagaren hävdar också att mannen försökte hitta köpare till drogerna. Han anklagas också för att ha förvarat amfetamin i sin bostad.

Den åtalade medger att han har transporterat lådorna med krukor, men hävdar att han trodde att lådorna innehöll reservdelar till bilar.

Han ska dock enligt egen utsago ha noterat att en del av lådorna innehöll växter. Han ska då ha misstänkt att växterna var marijuana.

Han nekar ändå till att medvetet ha transporterat droger och till att ha förvarat dem i sin bostad. Han förnekar också att han skulle ha försökt hitta köpare.

Rätten ger sin dom i ett senare skede.

Texten är en översättning och bearbetning av Ex-kuntapoliitikkoa syytetään yli 46 amfetamiinikilon kuljettamisesta Pohjanmaalla – sanoo luulleensa kuljettaneensa auton varaosia. Källa: STT. Översättning av Joni Kyheröinen.