Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Stilbyråns skapare Pia Maria Montonen har gått ur tiden

Pia Maria Montonen
Bildtext Pia Maria Montonen (1966-2022) var konsthistoriker och kulturjournalist.
Bild: Yle/Pixel

Svenska Yles f.d. kulturproducent Pia Maria Montonen har avlidit. Hennes kollega Pia-Maria Lehtola minns en folkbildare och barockmänniska.

För ett antal år sedan, år 2007, fick jag äran att tillsammans med universalgeniet, kulturredaktören Pia Maria Montonen skapa ett helt nytt tv-program: Stilbyrån. Vi studerade och presenterade olika stilepoker från barocken till modernismen. Jag fick dyka in i den gustavianska, svala färgvärlden och de stramt, eleganta möblerna, som alltid skulle placeras mot väggen. Den flickiga, lekfulla rokokon, med sina blommiga sidentyger och svängiga stolsben gjorde mig också svag.

Pia-Maria Lehtola och Pia Maria Montonen framför en spegel med guldram
Bildtext Pia-Maria Lehtola och Pia Maria Montonen.
Bild: YLE/Atte Kaartinen

Jag gjorde med hjälp av Pia Maria Montonen min antika diagnos, en gustavian med dragningar till rokokon. Ett var säkert, jag har aldrig kommit tillbaka till nutiden. Det har jag Pia Maria att tacka för.

Hon hade en unik förmåga att levandegöra de historiska stilepokerna in i minsta detalj. Nu sneglar jag ännu längre bakåt i tiden, till barocken. Min kollega och goda vän Pia Maria var sannerligen en barockmänniska. Hon älskade att klä sig i majestätiska smycken och hennes skratt lät som en operett. Hon inredde sitt hem med vackra historiska tyger, blommor i mängder och antikt porslin. Hon var en stor vän och förespråkare av skönheten. Av henne lärde jag mig bland annat uttrycket too many notes, som betydde att någon interiör eller något föremål hade för många detaljer och gav ett rastlöst intryck. Pia Maria beundrade glaskonstnären Gunnel Nyman (1909-48) högt. Hon citerade ofta hennes devis om skönheten, att skönheten är på en så hög nivå att vårt intellekt aldrig kan nå upp till det.

Pia Maria Montonen (1966-2022)

  • Kulturproducent och -redaktör på Yle 1998-2008

  • Program i urval: Stilbyrån, Kulturprofilen och återkommande gäst i Kulttuuriykkönen

  • Konst- och antikskribent för flera tidskrifter och fackverk

  • Expert och guide inom konst och antikviteter

Stilbyrån återpubliceras

Stilbyrån är ett antikprogram som utgår från föremålen och berättar deras historia.

Stilbyrån består av sju stycken 30-minuters program, där varje program utgår från en stil och vi går genom historien från barocken till 20-talets klassicism och modernism.

Varje del fokuserar på en stil, men programmet står på två ben: till exempel barocken och dagens värld. Idén är att ge diger information om varje epok men samtidigt vara fast knuten till vår egen tid. Vi försöker ge en smak och doft av varje epok genom stilperiodens nya föremål, hur de användes då men också visa hur de lever kvar i vår egen tid. Men vi tittar också i motgående riktning, vi forskar bland dagens design och söker element, former som egentligen hör hemma i barocken. Programmet blir alltså inte bara en nostalgisk tillbakablick, utan lever starkt i samtiden.

Stilbyrån ville sprida information på ett roligt och underhållande sätt.

Att jobba med Stilbyrån fick mig att inse, hur varje tidsepok syns i linjer och nyanser. Antikviteter är inte bara dyrgripar att sukta efter; de bär på fingeravtryck från en svunnen tid.