Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kampen mellan löparna Paavo Nurmi och Ville Ritola blir film – inspelningarna börjar i Åbo i höst

Från 2022
En man med brunt hår och en man med ljust hår tittar in i kameran.
Bildtext Miro Lopperi (till vänster) spelar rollen som Ville Ritola, och Olli Riipinen rollen som Paavo Nurmi.
Bild: Perttu Saksa / Yellow Film&TV

I höst börjar filminspelningarna i Åbo för filmen "Mestari ja haastaja", som handlar om Finlands alla tiders mest framgångsrika löpare Paavo Nurmi och Ville Ritola. Filmen ska ha premiär år 2024, när de olympiska spelen ordnas i Paris.

Filmen Mestari ja haastaja skildrar kampen mellan Finlands alla tiders mest framgångsrika långdistanslöpare Paavo Nurmi och Ville Ritola. Filmens händelser kommer att äga rum i ett 1920-tals Finland och New York, och de olympiska spelen i Paris och Amsterdam.

Rollen som Paavo Nurmi spelas av Olli Riipinen, som har medverkat i Yles audiodrama om Dingo-bandet.

– Jag tänker citera Martti Jukola och säga att den här rollen sannerligen orsakar mild skräck. Men det väcker också positiva känslor, säger Riipinen.

Rollen som Ville Ritola spelas av Miro Lopperi, som har varit med i Yles tv-serie Vuxna!.

– Det känns otroligt bra att få vara med i det här projektet. Sedan är det viktigt att komma ihåg att andas då man gör något som man inte har någon tidigare erfarenhet av. Det bästa är väl att möta det med värme och inte låta bristen på erfarenhet bli en börda, säger Lopperi.

En man iklädd blå tanktopp håller i ett par röda löpskor.
Bildtext Miro Lopperi spelar rollen som Ville Ritola.
Bild: Perttu Saksa / Yellow Film&TV

Kallades "löpkungen"

Det är första gången de två skådespelarna medverkar i en långfilm. De har fått förbereda sig för att spela atleterna i två års tid.

– Pandemin har skjutit på det här projektet en del. Så det handlade inte om att vi fick en tidtabell som sade att år 2022 så är det bäst att man är beredd. Jag har bekantat mig med Ville Ritola via vårt manuskript. Vi försöker berätta en helhetlig dramatisk berättelse snarare än ett rent kronologiskt historieberättande. Sedan fick jag också i samband med den fysiska träningen uppleva hur skador passar in i sportlivet, säger Lopperi.

Olli Riipinen uppskattar att han är en helt duktig löpare, men lite filmtricks kan behövas för att göra honom till en äkta Paavo Nurmi.

– Senast vi testade så var mitt coopertest 3 640 meter. Det borde jag ännu jobba på, men det är väl ändå godkänt för en hobbylöpare. Det som gör mig mest spänd är alla smeknamn som Paavo Nurmi hade som man nu måste leva upp till. Han kallades ju saker som "alla tiders löpare" och "löpkungen", säger Riipinen.

En man i en grå tanktopp fotograferad i sidoprofil.
Bildtext Olli Riipinen spelar rollen som Paavo Nurmi.
Bild: Perttu Saksa / Yellow Film&TV

"Exceptionellt fin berättelse"

Filmens manus har skrivits av Juha Karvanen och Jussi-vinnaren Aleksi Salmenperä, som också regisserar filmen.

Mestari ja haastaja är en exceptionellt fin berättelse. Jag älskar filmens karaktärer, som sätter all sin ambition och passion på spel för något så primitivt som löpning, säger Aleksi Salmenperä.

Filmningen börjar under slutet av 2022 i Åbo, som ska vara ett emotionellt hem för hela filmen. Den huvudsakliga filmningen sker ändå nästa år i New York, Amsterdam och Paris.

Filmen finansieras av Finlands filmstiftelse, Yle, filmens distributionsbolag Scandinavian Film Distribution och Västra Finlands filmkommission. Åbo stad och Finlands olympiska kommitté är samarbetspartners för filmen.

– Åbo är Paavo Nurmis hemstad och vi är stolta med och stöder filmen som handlar om honom och Ville Ritola. Åbos betydelse som internationell filmstad blir större i och med denna produktion, säger Åbo stads borgmästare Minna Arve.

Diskussion om artikeln