Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Erotisk konst ställs ut i Borgå domkyrka: "Sex och döden har alltid hört till människors liv"

Från 2022
Uppdaterad 13.09.2022 22:11.
Täckningar som är utställda i Borgå domkyrka.
Bild: Anton Janhonen / Yle

Det är fastlandspremiär för utställningen KYSS när den ställs ut i Borgå domkyrka i september. Närhet, ömhet och lust mellan två människor är temat för de 15 små bilderna med tillhörande dikter.

Det är prästen och bildkonstnären Kent Wisti som gjort bilderna. Dikterna har skrivits av poeten och författaren Maria Küchen.

Enligt Wisti tar utställningen plats samtidigt som den är anspråkslös. Och temat är inte skandalöst på något sätt.

– Är det någonting som vi människor alltid har gjort så är det att dö och att ha sex.

Wisti konstaterar att det mesta i kyrkan handlar om makt, inte om sexualitet. Kyrkan har till exempel inte vågat ta debatten om porren som kom på 60-talet, säger han.

Porträttfoto på Kent Wisti, som var med och skapa utställningen.
Bildtext Kent Wisti vill ge betraktaren frihet att bestämma vem man ser på bilderna.
Bild: Anton Janhonen / Yle

Personalen från Borgå kyrkliga samfällighet som är på plats är enig gällande budskapet i utställningen. Utställningen är viktig och det behövs pratas mera om sexualitet, också i kyrkliga sammanhang.

– Utställningen är inte en kampvisa, utan människorna på konstverken kan vara av vilket kön som helst. Det är betraktaren själv som bestämmer vilka slags människor som syns på bilderna, säger konstnär Kent Wisti.

I bibeln finns en hel bok som är bara erotik, Höga visan, och det är den som teckningarna och dikterna som nu ställs ut utgår ifrån. Höga visan handlar om relationer och sexualitet två människor emellan.

Tidigare har man trott att boken handlar om relationen mellan Gud och människan, men Wisti säger att det är den mellanmänskliga relationen som beskrivs där. Enligt honom bär Höga visan på ett fredsbudskap.

– Det är en bok om det goda livet, om en längtan tillbaka bortom könsstrukturer och förtryck, säger han.

En täckning från utställningen "Kyss".
Bild: Anton Janhonen / Yle
Täckningar från utställningen "Kyss", med Kent Wisti som sitter i bakgrunden.
Bild: Anton Janhonen / Yle

Vill skapa diskussion men inte förarga

Utställningen har redan visats i ett 70-tal kyrkorum i Sverige och på Åland. Nu kommer den för första gången till fastlandet i Finland.

– Folk har mest blivit glada över budskapet. Meningen är inte att människor ska bli arga. Meningen är att skapa grund för diskussion, säger Wisti.

Ungdomsarbetare Gun Geisor vid Borgå svenska domkyrkoförsamling säger att man inom ungdomsverksamheten pratar ganska mycket om sexualitet.

– Det är så viktigt att varje ung människa funderar för sig själv att vem jag är och vad jag tycker om. Och vem är du och vad är viktigt för dig. På det här sättet lär vi oss respektera oss själva och andra, på livets alla områden.

Det finns så starka krafter som vill utnyttja sexualiteten och tjäna pengar på det

Gun Geisor, ungdomsarbetare

Geisor säger att hon försöker lyfta upp mångsidighet, respekt och det som är gott, när hon pratar om sexualitet i sitt jobb med ungdomar. Likaså önskar hon att varje vuxen ska försöka bredda barnens syn på erotik eller förhållanden.

– Det finns så starka krafter som vill utnyttja sexualiteten och tjäna pengar på det, till exempel pornografi. Då behöver vi vuxna säga att sexualiteten är så otroligt bred och personlig.

Erotisk utställning i Borgå domkyrka ska väcka diskussion om sex

4:58
Frida Frankenhaeuser besökte den erotiska utställningen i Domkyrkan i Borgå.

Många av församlingens medarbetare på plats ser fram emot eventuella diskussioner som utställningen väcker. Gun Geisor är en av dem.

– Nog är det en ovanlighet att vi har en utställning i kyrkorummet med sexualiteten som tema.

Hon lyfter upp samma tema som konstnär Kent Wisti är inne på i sin tolkning av Höga visan.

– Vi är inte bara ande och själ vi människor, vi är också kropp.

En täckning från utställningen "Kyss".
Bild: Anton Janhonen / Yle

Bakom utställningen står Kent Wisti, Susanne Dahl och Maria Küchen. Utställningen kan ses i Borgå domkyrka mellan den 13 och den 27 september under kyrkans öppettider. Domkyrkan är öppen på vardagar klockan 10–18, lördagar 10–14 och söndagar 14–17.

Materialet för utställningen KYSS är gratis för församlingar att använda. Utställningen består av 15 grafikblad som lätt kan flyttas i ett kuvert. Andra intresserade församlingar kan kontakta Borgå kyrkliga samfällighet för mera information om att få visa utställningen.

Diskussion om artikeln