Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronaincidensen i Egentliga Finland på lägsta nivån hittills i år – munskydd rekommenderas fortfarande på sjukhusen och andra hälsovårdsenheter

Från 2022
En sjukskötare Jenna Muurama jobbar vid en monitor på intensivvårdsavdelningen för coronapatienter.
Bildtext För tillfället vårdas 14 coronapatienter på ÅUCS. Hos två tredjedelar av dem är covid-19 ett bifynd. Arkivbild.
Bild: Arash Matin / Yle

Förekomsten av coronaviruset i Egentliga Finland ligger för närvarande på den lägsta nivån hittills i år. Trots detta förekommer covid-19 i stor utsträckning, om man jämför med situationen innan omikronvarianten kom.

Tvåveckorsincidensen för coronasmitta per 100 000 personer är för närvarande 176. För en månad sedan låg siffran på cirka 400, berättar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett pressmeddelande.

“Epidemin i somras har lugnat sig och den epidemivåg som vi väntade oss i och med skolstarten har lyckligtvis inte blivit av”, säger Harri Marttila, infektionsläkare vid Åbo universitetscentralsjukhus, i pressmeddelandet.

Sedan månadsskiftet augusti-september har också behovet av sjukhusvård minskat.

För tillfället vårdas 14 coronapatienter på ÅUCS. Hos två tredjedelar av dem är covid-19 ett bifynd.

Munskyddsrekommendationen fortsätter gälla vid sjukhusen. Dessutom rekommenderas munskydd för personal och besökare också vid andra hälsovårdsenheter, såsom hälsocentralerna, enheterna för dygnet runt-vård och vårdenheterna för personer med funktionsnedsättning.