Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Patientsäkerhetslagen oroar sjukskötare vid ÅUCS: "Urholkar folks motivation att hålla sig kvar inom yrket"

Malin Järvinen
Bildtext Sjukskötare Malin Järvinen hoppas på att facken och arbetsgivarna kunde nå en lösning på vårdtvisten som skulle gynna båda sidorna.
Bild: Arash Matin / Yle

De många turerna i den pågående vårdtvisten tär på orken bland vårdpersonalen, säger Malin Järvinen vid barnintensiven på ÅUCS.

På tisdagskvällen lades regeringens förslag till patientsäkerhetslag fram i riksdagen. Samtidigt samlades också vårdfacken Tehy och Super och arbetsgivarsidan till avgörande förhandlingar hos riksförlikningsmannen.

– Det börjar kännas ganska tufft nu. Vi får meddelanden från facket och arbetsgivaren, och man hör om tvisten i alla radiokanaler och läser om den i tidningarna. Det blir ganska svårt att koncentrera sig på jobbet. Patienterna har ändå en stor förståelse för sjukskötarnas situation, men det hjälper inte då det inte är dom som tar besluten för vår del, säger Järvinen.

Vårdtvisten har tagit stor plats i medierna. Tycker du att den bild som målats upp stämmer med den verklighet som du ser varje dag på ditt jobb?

– Det varierar. Ibland har vi jättestressiga dagar och när personalen inte räcker till så springer vi runt som yra höns. Det största problemet är att resurserna inte är tillräckliga. Arbetsförhållandena är inte de bästa, och lönen är inte på topp, säger Järvinen.

En bild på demonstrerande och strejkande vårdare & redaktör Magnus Swanljung. Bildmontage.

Analys: Regeringen måste värna om patienternas liv – men nu spricker leden samtidigt som vårdkonflikten drivs till sin spets

Vänsterförbundet vägrar godkänna lagen som ska förhindra livshotande strejker. Strejkerna hotar runt hörnet och på tisdag kväll samlas regeringen och parterna i vårdkonflikten samtidigt.

Kan tvingas ta emot vuxna patienter på barnintensiven

På barnintensiven kommer verksamheten att fortsätta nästa vecka, oavsett om den planerade strejken vid ÅUCS blir av eller inte. Strejken skulle pågå mellan den 20 och 23 september, och omfatta intensivvårdsavdelningen, den perioperativa avdelningen och smärtbehandlingsavdelningen.

– I värsta fall skulle en strejk kunna leda till att vi får ta hand om vuxna intensivvårdspatienter på barnintensiven, säger Järvinen. Vården på vuxna sidan är svårare, det är stora operationer och underliggande sjukdomar som man ska ta i beaktande. Oftast kräver en vuxen patient mer än en skötare, och några sådana resurser har vi inte.

Hur ovanligt är det att vuxna patienter tas in på barnintensiven?

– Nuförtiden är det ganska ovanligt. De unga skötarna har aldrig tagit hand om vuxna, så för dem kan det komma som en chock. Vi är några kvar här som har gjort det, säger Järvinen.

Malin Järvinen
Bildtext Malin Järvinen, sjukskötare vid barnintensiven på ÅUCS.
Bild: Arash Matin / Yle

Patientsäkerhetslagen oroar

Patientsäkerhetslagen har förberetts i raketfart för att hindra strejkerna på intensivvårdsavdelningar som vårdfacken hotar med. Lagen har förberetts för att skydda människors liv och hälsa, säger familje- och omsorgsminister Aki Lindén (SDP).

Enligt Järvinen finns det många sjukskötare som skulle tappa motivationen om regeringen driver igenom lagen, som begränsar strejkrätten inom vården och i praktiken tvingar arbetarna att jobba.

– Om lagen går igenom kommer arbetsmotivationen att vara på noll. Nu skulle den ju främst påverka vuxenintensiven, men ifall jag skulle tvingas på jobb skulle nog min motivation sjunka rejält.

Vårdfacken har meddelat att massuppsägningar med stor sannolikhet blir aktuella ifall patientsäkerhetslagen blir verklighet.

Tehys demonstrationståg i Helsingfors våren 2022.

Förberedelserna för en patientskyddslag inleds – vårdfacket Super: "Blir med stor sannolikhet massuppsägningar"

Förberedelserna för en patientskyddslag inleds. Vårdfacket Super är kritiska och antyder att det kan bli aktuellt med massuppsägningar om lagen blir verklighet.

– Det här har vi pratat om på avdelningen, säger Malin Järvinen. Ifall det blir massuppsägningar så hoppas jag att alla står tillsammans. Men jag tror också att patientsäkerhetslagen kommer att urholka folks motivation att hålla sig kvar inom vårdyrket. Och redan där kan vi få se en form av massuppsägning.

Diskussion om artikeln