Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Patientsäkerhetslagen borde begränsas till varslade strejker med risk för liv", säger Vänsterförbundets ordförande

Li Andersson i svartvitrandig blus i Tv-nytts studio.
Bildtext Vänsterförbundets ordförande Li Andersson intervjuades i Tv-nytt.
Bild: Skärmdump / Yle

Om stöd för patientsäkerhetslagen är avgörande för de övriga regeringspartierna kan det bli en knäckfråga för Vänsterförbundet. Men det är för tidigt att tala om det nu, säger Li Andersson till Svenska Yle.

Undervisningsminister Li Andersson konstaterar att hennes parti Vänsterförbundet inte är helt tillfreds med det förslag till patientsäkerhetslag som den regering partiet ingår i har gett till riksdagen för behandling.

– Det att vi överhuvudtaget ger en sådan här lag är en jättesvår fråga för oss inom Vänsterförbundet och vi ser det som helt nödvändigt att det här lagförslaget skulle vara så noggrant som möjligt, så att man enbart löser de problem som vi har nu, säger Andersson till Svenska Yle.

Hon preciserar att partiet vill att lagen inte begränsar strejkrätten utöver de strejker som man nu är medveten om och som i nuläget har utlysts i fråga om intensivvården.

– I princip skulle vi vilja att den här lagen begränsas till att bara handla om existerande strejker som vi vet om, där det finns en uppskattning om att det finns en risk att folks liv kan vara i fara, säger Li Andersson.

För Vänsterförbundet handlar det om att hålla sig till det problem som ska lösas nu.

Inga betydande förändringar

– Lagtekniskt har vi inte föreslagit några betydande förändringar, försäkrar Li Andersson.

Det betyder att Vänsterförbundet anser att det ska gå att i riksdagen fila på lagen tillräckligt för att partiet ska kunna ställa sig bakom den.

– Tid för de här förhandlingarna hade vi helt enkelt inte mera inom regeringen i och med att vi var tvungna att ge det här lagförslaget i dag för att det överhuvudtaget skulle hinna träda i kraft innan de här strejkerna inom intensivvården börjar, konstaterar partiledaren.

Hur Vänsterförbundet kommer att rösta i riksdagen beror ändå på hur lagförslaget ser ut när det är färdigbehandlat.

– Riksdagsgruppen har sagt att den inte kan godkänna förslaget i den form som den nu har getts från statsrådet.

En bild på demonstrerande och strejkande vårdare & redaktör Magnus Swanljung. Bildmontage.

Analys: Regeringen måste värna om patienternas liv – men nu spricker leden samtidigt som vårdkonflikten drivs till sin spets

Vänsterförbundet vägrar godkänna lagen som ska förhindra livshotande strejker. Strejkerna hotar runt hörnet och på tisdag kväll samlas regeringen och parterna i vårdkonflikten samtidigt.

Hur tänker du rösta?

– Jag tänker förstås beakta det som riksdagsgruppen säger i den här frågan och för egen del titta hur situationen ser ut i det skedet.

Om gruppen röstar nej, vad händer då?

– Det beror på vad de andra regeringspartierna tycker om den saken och i sista hand förstås statsministern. Det är inte en fråga som jag själv kan svara på i det här läget.

Så det kan hända att ni tvingas lämna regeringen på den här frågan?

– Om de andra regeringspartierna ser det här som en situation som de inte kan acceptera. Jag tycker att det är för tidigt att diskutera det nu, säger Li Andersson.