Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland kollapsade i andra halvlek – tappade självförtroendet och skrällsegern mot Spanien: "Vi hade segern i våra händer"

Uppdaterad 14.09.2022 09:02.
Programmet är inte längre tillgängligt
Finland kom nära ett mirakel i EM-kvarten, men till slut var Spanien starkare - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Historisk EM-kvartsfinal – men inte längre än så. Finland föll med tio poäng mot Spanien i kvartsfinalen. Men början på matchen gav vargfansen all orsak att tro på ett mirakel.

– Vi är bättre än det här!

Korthuset hade redan börjat kollapsa i slutet på första halvlek då orden yttrades bland den finska truppen under en timeout.

Finland hade skakat av sig en fruktansvärt nervös inledning, vänt matchen och ledde mot alla odds som bäst med hela 15 poäng mot Spanien.

Lauri Markkanen försöker sätta ett skott mot Spanien.
Bildtext Lauri Markkanen var igen matchens främsta poängplockare.
Bild: IMAGO/camera4+/ All Over Press

Efter att ha hamnat under med 35–50 visade ändå spanjorerna varför de är förhandsfavoriter. De knappade sakta in på försprånget och de blåvita fick nöja sig med en niopoängsledning i paus.

Den försvann direkt efter den längre vilan. Finländarna missade sina skott och schabblade med passningarna. Samtidigt hittade spanjorerna sitt flyt och alla skott – oavsett varifrån – slank in.

Niopoängsledningen förvandlades till ett sexpoängsunderläge på bara tio minuter.

Reste sig nästan

Med kniven mot strupen såg finländarna ut att resa sig. Efter en bättre sekvens i början av den sista perioden hade den spanska ledningen krympt till två poäng. Sen såg det ut som att osäkerheten och nervositeten kröp fram igen.

Inget gick Finlands väg – samtidigt satte Spanien sina skott.

– Om de var svaga bakom trepoängslinjen i första är det den totala motsatsen just nu, konstaterade kommentator Kristian Karlsson när Spanien fortsatte rycka ifrån med trepoängare på trepoängare.

Spanska spelare jublar mot Finland.
Bildtext Spaniens stjärnor reste sig till slut.
Bild: IMAGO/camera4+/All Over Press

– Det känns som att energin i den finska lagmaskinen tog slut. I första halvlek levererade finländarna på bred front, men trots att det inte fanns tillräckligt många som kunde bidra ska de inte skämmas, analyserar Karlsson.

Slutresultatet stod 100–90. Lauri Markkanen var matchens bästa poängplockare med 28 pinnar. Mikael Jantunen, som stod för en mäktig buzzerbeater i slutet på den första perioden, var näst bäst i det finska laget med 18. Se höjdpunkterna genom att klicka på artikelns huvudbild!

– Det här är en enorm besvikelse. Vi såg i den första halvan att vi klarar av att slå vem som helst, men då Spanien kom in i matchen så tappade vi rytmen. Men vi gav allt vi hade, säger Markkanen till Yle efteråt.

Legendarerna tackade för sig

Förutom att Finlands EM är över innebär resultatet också att Shawn Huff och Petteri Koponen gjort sitt i landslaget. Det uppmärksammade också de spanska spelarna efter slutsignalen.

– Jag är tacksam. Men samtidigt grämer det. Vi hade kunnat vinna den här matchen. Men jag är så jäkla stolt över varendaste kille i laget. Om motståndaren sätter 100 poäng så blir det svårt att vinna. Det här är antagligen det bästa landslaget jag spelat med, säger Koponen till Yle efteråt.

– Vi lämnar landslaget i goda händer. Även om det känns surt nu.

– Det gör bara förlusten ännu surare – att vi inte kunde ge dem ett finare avsked. Det var en ära att få stå på plan med dem, säger i sin tur en uppenbart rörd Markkanen.

Reslutat

Finland–Spanien 90–100 (52–43)

Bästa poängplockare:

Finland: Lauri Markkanen 28 poäng, Mikael Jantunen 18 poäng, Alexander Madsen 13 poäng, Sasu Salin 11 poäng, Miro Little 6 poäng.

Spanien: Willy Hernangomez 27 poäng, Juancho Hernangomez 15 poäng, Dario Brizuela 14 poäng, Rofolfo Fernandez 11 poäng, Lorenzo Brown 10 poäng.