Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En kvinna avled och en man vårdas på sjukhus – polisen misstänker att hemvård i Pöytyä har försummat paret

Från 2022
Uppdaterad 14.09.2022 12:19.
Skylt som det står polis på.
Bildtext Utredningen är fortfarande i ett tidigt skede och polisen kan inte informera mera om fallet i det här skedet.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Polisen i sydvästra Finland utreder ett fall där ett äldre par misstänks ha blivit allvarligt försummade av hemvården.

Efter att ha varit ensamma i sitt hem i över en vecka hittades en 87-årig kvinna avliden och hennes 76-åriga man i mycket dåligt skick. Paret var ännu inte kunder inom hemvården, men mannen hade nyligen ansökt om hemvård för att få hjälp med att bo hemma.

Hemvården var alltså medveten om parets behov av hjälp och besökte också paret flera gånger i augusti. Därefter fick hemvården inte längre tag på paret trots att personalen inom hemvården både varit och knackat på dörren till deras hem samt försökt nå paret via telefon.

Nio dagar mellan besöken

Nio dagar efter det senaste besöket hos paret ringde hemvården nödnumret och bad polisen att besöka hemmet. Då polisen kom till platsen hittade de kvinnan avliden, medan mannen låg på golvet i dåligt skick. Han vårdas fortfarande på sjukhus.

Fallet utreds som försummande av räddningsåtgärd, men brottsrubriceringen kan ännu ändrar beroende på hur utredningen framskrider.

– Polisen kommer att förhöra hemvårdens representanter som brottsmisstänkta. Vår uppgift är att utreda om hälso- och sjukvården borde ha agerat på ett annorlunda sätt och vilket ansvar de har för parets öde, säger utredningsledare och kriminalkommissarie Valtteri Kemppi i ett pressmeddelande.

Utredningen är fortfarande i ett tidigt skede och polisen kan inte informera mera om fallet i det här skedet.