Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strand om Vasa Elektriskas prishöjning: "Det lönar sig att ha lite is i hatten"

Mansperson klädd i kostym och blå slips, ser in i kameran. I bakgrunden sommargrönska och husfasader.
Bildtext Joakim Strand (SFP) säger att man diskuterar lösningar både på regional och nationell nivå.
Bild: Anna Ruda / Yle

Situationen är utmanande, men man kommer att hitta lösningar. Det säger riksdagsledamoten Joakim Strand (SFP), ordförande i Vasa Elektriskas styrelse.

Prishöjningen Vasa Elektriska meddelade om förra veckan har väckt mycket diskussion. Vissa frågar sig om bolaget, som ägs av Vasa stad, kunde avstå från att dela ut dividender och i stället sänka priset för kunderna.

SFP:s riksdagsledamot Joakim Strand, som är ordförande både i Vasa Elektriskas styrelse och i Vasa stadsfullmäktige, säger att det är mer komplicerat än så. Han påminner om att de dividender staden får av bolaget används till att finansiera både stadens egen service och sådant som gynnar hela regionen.

– Vi skulle inte ha högskolor eller en hovrätt i Vasa om vi enbart betjänade den egna kommunen. Hittills har det varit en enorm styrka, men i dagens extrema läge med ett krig i Europa och ett bokstavligt energikrig är det åtminstone tillfälligt en utmanande situation, säger Strand.

Enligt Strand har det varit en stor fördel att Vasa Elektriska är en stark nationell aktör på energimarknaden.

Skulle det vara läge för Vasa att tillfälligt avstå från dividenderna om det innebär lägre pris för kunderna?

– Det är en fråga som vi naturligtvis diskuterar mer eller mindre dygnet runt. Vi har vissa procedurer för att eventuellt genomföra de sakerna, men jag vill inte föregå de diskussionerna. Världen är inte riktigt så enkel att man kan ändra på allting genom att dra ner på dividendkrav, utan vi ser på många olika lösningar.

Strand säger att det även i riksdagen förs diskussioner om hur man ska kunna stödja enskilda personer och familjer under vintern.

– Själv är jag övertygad om att vi kommer att hitta lösningar och att vi går mot ljusare tider trots allt.

Regionala lättnader att vänta

När Karleby Energi för några veckor sedan meddelade att man höjer elpriset till närmare 50 cent per kilowattimme gick Karleby stad in genom ägarstyrning och fick till stånd ett pristak.

Enligt Strand har diskussionerna i Vasa varit lösningsinriktade.

– Det lönar sig att ha lite is i hatten. Vi följer förstås noga med läget på marknaden och de faktorer som påverkar prissättningen. Det viktigaste för oss är att de enskilda människorna i vår egen region klarar vintern så bra som möjligt. Jag är övertygad om att vi kommer att hitta någon typ av regionala lättnader.

Strand säger att han är bekymrad särskilt för vissa typer av hushåll, eftersom det inte bara är fråga om elpriser utan om inflation och prisstegringar överlag.

– Men det räcker inte att sitta och vara bekymrad, man kavlar upp ärmarna och så jobbar man vidare. Jag ser åtminstone att vi har alla förutsättningar att klara oss här i Österbotten.

Det räcker inte att sitta och vara bekymrad, man kavlar upp ärmarna och så jobbar man vidare.

Någon exakt tidtabell för när en lösning kan vara att vänta vill Strand inte spekulera i, eftersom diskussionerna fortfarande pågår.

– Processen sköter vi nog. Det viktigaste är att se till att vi har vettiga lösningar som alla kan stå bakom och som faktiskt hjälper de enskilda människorna och familjerna. Det är det som är poängen.

På sociala medier har vissa påmint riksdagsledamöterna i Vasa Elektriskas styrelse om att det är val nästa år. I styrelsen sitter förutom Strand även Kim Berg (SDP) och Jukka Mäkynen (Sannf).

– Vår uppgift är att se till att regionen utvecklas och att människorna klarar sig så bra som möjligt. Man kan inte koppla ihop enskilda människors riksdagskandidaturer med en energikris i Europa, en stads ägarstyrning eller ett aktiebolags verksamhet, så det gäller att ställa sig både ovanför och utanför sådana spekulationer, säger Strand.

Diskussion om artikeln