Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ursula von der Leyens linjetal var en hyllning och ett löfte till Ukraina – pristak på el blir verklighet, sanktionerna mot Ryssland är här för att stanna

Uppdaterad 14.09.2022 12:55.

Många stora och svåra ämnen stod på agendan då Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll tal: kriget i Ukraina, elpriserna, inflationen samt klimatkrisen. von der Leyen lovade fortsatt solidaritet och miljarder i stöd till Ukraina.

– Vi har aldrig tidigare diskuterat unionens tillstånd medan ett krig rasar i vårt närområde. Vi minns alla hur det var att vakna upp till ett krig den 24 februari. En hel kontinent har sedan dess visat solidaritet mot Ukraina, sa von der Leyen.

Enligt von der Leyen hade européerna modet att göra det som är rätt.

– Genast då ryska trupper tog sig över den ukrainska gränsen svarade vi snabbt och enigt, det kan vi vara stolta över.

von der Leyen konstaterade att Europa inte har en lätt tid framför sig.

– Rysslands krig är inte bara ett krig mot Ukraina, utan också mot Europa, mot våra värderingar och vår framtid. Putin och Ryssland kommer att förlora, Ukraina och Europa kommer att vinna.

En kvinna håller tal framför en publik.
Bildtext Ukrainas första dam Olena Zelenska lyssnade medan von der Leyen prisade de ukrainska hjältarna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Bland medlemmarna i kommissionen satt Ukrainas första dam, Olena Zelenska, som fick stående ovationer av kommissionen och von der Leyen lovade stora stöd och solidaritet till Ukraina.

– Mod har ett namn, det namnet är Ukraina. Mod har ett ansikte, det är ansiktena på de ukrainska männen och kvinnorna som står upp mot ryssarna. Vi vill tacka er och era hjältar, Slava Ukraini.

Ukrainas första dam Olena Zelenska fick stående ovationer i parlamentet. Många var klädda i gult och blått för Ukraina.

Inget slut på sanktionerna, den ryska industrin på knäna

Samtidigt lovade von der Leyen fortsatta sanktioner mot Ryssland.

– Rysslands industri går på knäna, militären tar mikrochips från diskmaskiner för att reparera militärutrusning. Sanktionerna är här för att stanna, det är väldigt klart.

Ursula von der Leyen gav löften om stora stöd till Ukraina, både till militären och till återbyggnaden av landet. Hon sa att hon själv inom kort ska resa till Ukraina för att träffa president Volodymyr Zelenskyj.

Under sitt tal sa von der Leyen att man borde ha lyssnat på dem som är nära Vladimir Putin, på alla regimkritiska journalister i Ryssland och dess grannländer.

– Det här är en läxa vi lärt oss. Röster i Polen och Baltikum, de har i åratal berättat att Putin inte kommer att sluta, sa hon.

Europa måste helt sluta importera rysk gas

Europa måste enligt von der Leyen helt avveckla sitt beroende av rysk gas. Förra året kom 40 procent av den gas som exporterades till Europa från Ryssland, i år är den siffran bara 9 procent.

von der Leyen lovade att ett pristak på el kommer att införas. Enligt henne är det fel att elbolagen kan vinna på kriget, medan medborgarna har svårt att betala för elen.

– Priserna är 10 gånger högre än innan pandemin. Miljoner hushåll och företag funderar nu på hur de ska klara den kommande vintern. Det är fel att elbolagen tjänar på kriget.

Men också medborgarna måste hjälpa till, genom att spara el.

– Alla medlemsländer måste spara el, sa hon.

Tre kvinnor .
Bildtext Europaparlamentets talman Roberta Metsola, Ukrainas första dam Olena Zelenska och Ursula von der Leyen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I stället för att exportera el från Ryssland, måste man satsa på pålitliga leverantörer som USA, Norge och Albanien, enligt von der Leyen. Norge och EU kommer tillsammans att arbeta på hur man ska kunna sänka gaspriserna.

Också klimatkrisen, torkan och bränderna var på agendan. Man ska ha bättre beredskap när stora bränder härjar i Europa, sa von der Leyen.

– Vi kommer att fördubbla vår kapacitet för att släcka bränder, det här är europeisk solidaritet.

Under sitt tal vände hon sig även direkt till de länder som har EU-kandidatstatus.

– Ukraina, Moldavien och Georgien, jag vill att ni vet att ni är den del av vår familj. Ni är vår framtid, unionen är inte komplett utan er.