Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter en tvåårig coronapaus och i skuggan av kriget i Ukraina bjuder München igen in till Oktoberfest

Från 2022
Oktoberfest 2012.
Bildtext Oktoberfest har legat på is i två år, men i år öppnas festen på Theresienwiese i München igen utan coronarestriktioner.
Bild: EPA / ANDREAS GEBERT

Efter två års paus inleds under lördagen världens största folkfest. Också i år väntas Oktoberfest i München locka miljontals besökare till staden. På förhand finns ändå en oro kring vad festen betyder med tanke på antalet coronasmittade i Tyskland.

Hösten 2019 var senast då Oktoberfest inleddes på traditionellt vis, genom att Münchens borgmästare Dieter Reiter tappade upp det första ölfatet.

Ett knappt halvår senare slog coronan till och efter det var det under två höstar paus för den traditionsrika festen med sina omkring sex miljoner besökare.

När man nu igen samlas till Oktoberfest finns oron för coronan ändå kvar, åtminstone i bakgrunden. Virologer har redan under sommaren varnat för att festen kan få långtgående följder för coronavirusets spridning i Tyskland.

I början av veckan registrerades omkring tusen nya coronafall i München och man räknar med att den här siffran kommer att stiga rejält under de kommande veckorna.

Oktoberfest 2015
Bildtext Den täta stämningen i festtälten förväntas leda till högre smittsiffror i Bayern veckorna efter Oktoberfest.
Bild: EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND

Flera av de städer där liknande, om än mindre, folkfester nyligen har hållits, toppar för tillfället listan över orter med de högsta incidenstalen i landet.

Antalet dödsfall med anknytning till covid-19 låg under den senast officiellt fastställda veckan på omkring 500.

Inga coronabegränsningar för besökarna

Inför Oktoberfest har man från stadens och statens sida uppmanat besökare att gå och vaccinera sig och att ta de tredje och fjärde doserna vaccin.

Några egentliga begränsningar på grund av coronan gäller för tillfället ändå inte. Använder man de allmänna kommunikationsmedlen för att ta sig till festivalområdet Theresienwiese krävs ändå att man bär munskydd.

Oktoberfest i München pågår fram till måndagen den 3 oktober och i nuläget har man lite svårt att bedöma hur många besökare det kommer bli i år.

Folk sträcker sig efter ett ölstop på Oktoberfest.
Bildtext Corona, inflation och högre priser kan innebära att det inte blir någon ovanligt stor rusning trots ett avbrott på två år.
Bild: Philipp Guelland / EPA

Det har spekulerats kring om de två coronaåren och nu senast det pågående kriget i Ukraina kan få många att välja att hellre stanna hemma.

Det har också diskuterats kring om det under rådande energikris och drastiska sparåtgärder överhuvudtaget är passande att ordna en enorm tillställning som Oktoberfest.

Säkert är i vilket fall som helst att de som tar sig till Theresienwiese i München också här får ställa in sig på betydligt högre priser.

För en liter öl får man i år betala minst 12,60, omkring två euro mer än då det senast begav sig.