Lite sämre äppelskörd i Åboland i år – "Vi gör ett helt okej resultat, men det blir inget toppår"
Årets äppelskörd i Åboland ser ut att bli lite sämre än fjolårets. Situationen är ändå betydligt bättre än på andra håll i Finland.
I Österbotten har äppelodlarna fått kämpa med både skadedjur och äppelskorv som har lett till en sämre skörd. Men i Åboland ser läget bättre ut. På Toni Rahkonens äppelgård på ön Heisala i Pargas är säsongen i full gång.
– Säsongen har kommit igång helt okej, lite mindre skördar har vi haft än normala år. Det kan kanske bero på att tidigare års skördar har varit goda och att äppelträden behöver vila emellanåt. Men vintern och våren var svår och blomningen blev sen. Speciellt de tidiga sorterna led av den sena våren, säger Rahkonen.
Rahkonen, som främst får sin inkomst från äppelodlingen, säger att det är viktigt att ha en buffert, så att man som odlare klarar sig även under sämre år. Men årets skörd är ändå ingen större ekonomisk katastrof.
– Det är mindre skörd än normalt, men ingen dålig skörd. Kostnaderna har förstås stigit, allt är dyrare. Vi kanske får ett lite bättre pris i år, men skillnaden är inte så stor jämfört med tidigare år. Jag tror att vi gör ett helt okej resultat, men det blir inget toppår, säger Rahkonen.
Mera skadedjur, men mindre skorv
På Annika Holméns äppelodling på Wattkast i Korpo ser årets äppelskörd att bli rätt så bra.
– Höstskörden har varit riklig. Vinterskörden kommer att bli lite mindre, det var några regndagar och kallare vid blomningen och det kan vara orsaken, säger Holmén.
Både på Heisala och Wattkast är kvaliteten på äpplena bra och har gynnats av det soliga och varma vädret. Överlag finns det mindre skorv på äpplena i år, medan skadedjur som äppelvecklare och rönnbärsmal, har förekommit lite mer.
– Kvaliteten beror på hur man sköter om sina träd. Om det finns rönnbärsmal måste den bekämpas för att skörden ska lyckas, säger Holmén.
I Finland odlas äpplen enligt IP-metoden, vilket betyder att odlaren kontrollerar bekämpningsbehovet med feromonfällor, så att bekämpningsmedel inte används i onödan. Om feromonfällorna innehåller många skadedjur, som äppelvecklare eller rönnbärsmal, används bekämpningsmedel för att skörden inte ska ta skada.
Efterfrågan på äpplen bara ökar
Holmén får i dag sin inkomst främst från äppelodlingen och olika äppelprodukter som hon utvecklar. Hon tycker att efterfrågan på inhemska äpplen blir större hela tiden.
– Det kommer fler kunder varje år, så intresset ökar, speciellt i hemförsäljningen. Mera marknadsföring och information har också lett till att fler kunder hittar oss, säger Holmén.
