Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Akuten vid Jorv och Pejas stockades och ambulanserna stod på kö: "De verkliga problemen ligger någon annanstans"

Skylt där det står akutmottagning och en spegel där en kvinna som sitter och väntar syns.
Bildtext Akutmottagningarna vid sjukhusen Jorv och Pejas har varit belastade under hela sommaren. Illustrerande arkivbild.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Det är svår rusning vid akutmottagningarna i Esbo och Vanda. På måndag morgon köade 79 patienter för att komma vidare från akutmottagningarna inom HUS.

Akutmottagningarna vid sjukhusen Jorv och Pejas har varit belastade under hela sommaren. Men nu har mängden patienter ökat till en sådan nivå att också ambulanserna tvingades stå på kö utanför dörren i början av veckan.

Maaret Castrén, chef för akutvården inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS, säger att det egentligen inte är köer vid själva mottagningen. I stället handlar det om att patienter som köar för komma ut från akutmottagningen för vidare vård.

– På måndag morgon hade vi 79 patienter som var färdigt behandlade och väntade på att få plats för fortsatt vård, säger Castrén.

Då exempelvis primärsjukvården är stockad så kan inte heller akutmottagningen skicka patienterna vidare.

– Då händer det att ambulanserna väntar utanför akutmottagningens dörrar för att avbelasta sina patienter.

Helt annan situation än tidigare

Problemen har pågått hela våren och sommaren, säger Castrén. Men inte i denna skala.

– Det är en helt annan situation än tidigare. Nu händer det hela tiden, dagligen och i mycket större mängd.

Castrén berättar att en belastande faktor är att personer som egentligen borde få vård någon annanstans söker sig till akuten.

– Om inte hemsjukvården fungerar så blir människorna i en situation där inte klarar sig hemma. De och alla som blir akut sjuka söker sig till akutmottagningen. I normala fall när vi har undersökt patienten och kommit underfund med vad problemet är så skickar vi patienten vidare. Men nu när primärvården inte kan ta emot patienter så ligger alla primärvårdspatienter på våra specialistavdelningar och väntar på plats.

Castrén säger att det inte heller går att skicka hem människor eftersom det inte finns ordentlig hemsjukvård.

– Så akutmottagningen är det enda stället som har öppet 24/7 och där vi inte kan säga att alla sängplatser är upptagna. Så då blir patienterna liggande där.

"Inte akutens problem"

Castrén säger att samma problem förekommer i hela landet. Men inom HUS är sjukhusen Jorv och Pejas de som drabbats värst.

– I Helsingfors har faktiskt primärvårdssidan klarat sig väldigt bra och kunnat ta emot patienter mycket bättre än i exempelvis Esbo och Vanda.

Castrén önskar att man skulle tala mer om problemen som orsakar stockningen vid akuten.

– Det är ju inte akutens problem, utan problemen ligger på andra ställen och bara hopar sig hos oss för vi är stället dit du alltid kan komma.

– Så lösningen finns inte på akuten utan de måste hittas någon annanstans, säger Maaret Castrén.

Diskussion om artikeln