Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fördel Kristersson då svenska valet avgörs – därför tar rösträkningen så lång tid

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anländer till en vallokal
Bildtext Sveriges nästa statsminister heter med stor sannolikhet Ulf Kristersson.
Bild: Lehtikuva

De sista rösterna i det svenska valet räknas på onsdag. Orsaken till att de räknas så sent handlar om tillgänglighet, enligt valmyndigheten.

På valkvällen var partiledarna i Sverige överens: resultatet var inte klart och det svenska folket får vänta till onsdag innan någon sida med säkerhet kan utropa sig till segrare i valet.

Orsaken var att det, som vanligt inom svensk politik, var jämnt mellan de två blocken. När alla röster förutom de sena förtidsrösterna och utlandsrösterna var räknade ledde högersidan med ett mandat och ungefär 47 000 röster.

Socialdemokraterna störst, SD näststörst.
Bildtext Högerblocket består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Partierna har för tillfället ett mandat mer än det rödgröna blocket.

På onsdag räknas förtidsröster som lämnats i andra kommuner under valhelgen, men också brevröster från utlandet och röster från ambassader. Valmyndigheten kan inte säga hur många röster det handlar om, men i det senaste valet var de ungefär 200 000 till antalet.

I Sverige får man förtidsrösta fram till valdagen och på valdagen får man rösta var som helst i hela landet.

– De rösterna hinner inte räknas på valdagen, så för att vi ska ha ett tillgängligt valsystem där man ska kunna rösta var som helst även på valdagen så kan man räkna rösterna på onsdag och ibland också på torsdag, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten i Sverige.

I Finland avslutas förtidsröstningen den 28 mars, fem dagar före riksdagsvalet den 2 april. Utomlands får man rösta fram till den 25 mars.

Anna Nyqvist tittar in i kameran.
Bildtext Anna Nyqvist på valmyndigheten säger att fokus på tillgänglighet är orsaken till att valresultatet dröjer.
Bild: Daniel Ivarsson

I Sverige finns i nuläget inga planer på att lägga en tidigare deadline för förtids- och utlandsrösterna.

– Det är en politisk fråga, det är riksdagen som stiftar vallag. Men det är av tillgänglighetsskäl, man ska kunna rösta var som helst, även valdagen, i Sverige, säger Anna Nyqvist.

När har alla röster räknats?

– I riksdagsvalet får vi ett resultat i kväll (onsdag, red.anm.).

Kan du säga någon exakt tid?

– Nej, det är klart när det är klart. Men jag tror inte att det blir jättetidig kväll, säger Nyqvist.

Lutar mot högerseger – men onsdagsrösterna har avgjort tidigare

Trots att det återstår flera röster att räkna under valdagen finns det inte mycket som talar för att den nuvarande regeringen kan få sitta kvar. Traditionellt har borgerliga Moderaterna fått fler röster än Socialdemokraterna på onsdag.

Men det finns en orsak till att inget block vill utropa sig som segrare. I valet 1979 såg Olof Palmes röda block ut att gå mot en valseger på valkvällen, men när onsdagsrösterna var räknade stod det klart att det borgerliga blocket var störst.

Valmyndigheten, skylt.
Bildtext Valmyndigheten ansvarar för genomförandet av Europaparlamentsval, riksdagsval, landstingsval, kommunalval och folkomröstningar samt medborgarinitiativ inom EU
Bild: Daniel Ivarsson

Resultatet som publiceras under onsdagskvällen är ett preliminärt resultat. Rösterna ska räknas en gång till innan resultatet fastställs.

Måndagen den 26 september är det upprop inför det nya riksdagsåret med nya ledamöter och gamla som blivit omvalda. Dagen efter öppnas riksmötet och talmannen kan lägga fram förslag till en ny statsminister. Senast fyra dagar senare ska en statsministeromröstning hållas.

Rösträkning pågår. En valfunktionär håller i en bunt valsedlar. En av dem står det Socialdemokraterna på, av de andra kan man se att de rösterna har gått till andra partier, men det går inte att läsa vilka.

Klart resultat först på onsdag – varför går rösträkningen så långsamt i Sverige?

I Sverige kan man ändra sig och ta tillbaka sin förtidsröst.