Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Drottningens kista kördes längs med Londons gator – har nu anlänt till Westminsterpalatset

Från 2022
Uppdaterad 14.09.2022 18:57.

Drottning Elizabeths kista transporterades på onsdagen genom London, från Buckingham Palace till Westministerpalatset. Hundratusentals människor samlades i staden för att få hylla drottningen.

Trafiken i en stor del av centrala London har stängts ner och gatorna i närheten av det kungliga slottet Buckingham Palace fylldes i god tid av människor som ville få en skymt av drottning Elizabeths kista. Samtidigt köade människor vid flodbanken i närheten av Westminsterpalatset där drottningen ska ligga lit de parade, hennes kista kommer alltså att ställas ut i palatset så att folket kan ta farväl av henne.

Folk hade varnats för att köerna till Westminsterpalatset kunde bli mycket långa och att de som ville ta farväl av drottningen kunde bli tvungna att köa i flera timmar. Ett massivt säkerhetspådrag pågick i London på grund av processionen och poliskåren var synlig på gatorna.

Livtroppen vid Kungliga Ridande Artilleriet går bredvid drottning Elizabeth kista i en procession.
Bildtext Kistan som transporterades på en lavett, det vill säga en slags kärra för kanoner.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Kungliga gardet utanför Buckingham palace i London då drottning Elizabeths kista transporterades.
Bildtext Det kungliga gardet utanför Buckingham palace under processionen.
Bild: Mirrorpix / MEGA

Kung Charles och prinsarna William och Harry promenerade bakom kistan som transporterades på en lavett, det vill säga en slags kärra med kanoner. Också Elizabeths andra barn, Anne, Andrew och Edward deltog i kortegen.

När kortegen nådde Westminsterpalatset bars kistan in av soldater och placerades på en katafalk, det vill säga ett upphöjt underlag, sen höll ärkebiskopen av Canterbury en kort gudstjänst.

Drottningen ligger lit de parade i fyra dagar tills hon begravs den 19 september, det är också en ledig dag för alla britter.

En folkmassa i London.
Bildtext Tusentals människor samlades i London för att se processionen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press
En man med en lavett
Bildtext Lavetten där Elizabeth ska ligga förbereds.
Bild: Mirrorpix / MEGA