Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera av S-bankens kunder har blivit av med pengar i samband med systemstörningar i somras – polisen utreder 53 bedrägerier och 150 dataintrång

S-bankerna i samband med Prisma-affärerna ger betjäning enligt könummer.
Bildtext S-banken meddelade om allvarliga systemstörningar vid inloggning med S-bankens nätbankskoder i går på tisdagen.
Bild: Anna Savonius / Yle

Polisen i Västra Nyland har inlett en utredning om en serie bedrägerier där S-bankens kunder har blivit av med pengar via olagliga kontotransaktioner. De misstänkta fallen ska ha skett från och med maj i år och fortsatt under sommaren.

Sammanlagt har polisen fått information om 53 betalningsmedelsbedrägerier. Dessutom utreder polisen kring 150 dataintrång. Offren kommer från hela landet, men Västra Nylands polisinrättning har huvudansvar för utredningen.

S-banken meddelade om allvarliga systemstörningar vid inloggning med S-bankens nätbankskoder i går på tisdagen. Störningarna ska enligt banken ha pågått från den 20 april till den 5 augusti.

Enligt polisen kunde de olagliga kontotransaktionerna utföras på grund av störningarna i systemet i och med att man kunde logga in med andra personers koder.

Två misstänkta har häktats

Polisen uppger att två misstänkta gärningspersoner har häktats och enstaka andra personer har gripits och anhållits tidigare.

Enligt kriminalkommissarie Klaus Geiger, som leder utredningen, är fallet exceptionellt eftersom de misstänkta gärningsmännen bor i Finland och brotten har begåtts i Finland och de handlingarna krävde inte att offren lurades.

"Fallet är helt annorlunda än de så kallade phishing-bedrägerierna som leds från utlandet och där man lurar offren", säger Geiger i ett pressmeddelande.

S-banken har varit, eller ska vara, i kontakt med alla offer som drabbats av olagliga kontotransaktioner. Också polisen kommer att vara i kontakt med offren.

Brottsrubriceringarna som gäller i fallet är betalningsmedelsbedrägeri, grov penningtvätt och dataintrång, enligt polisen.

Har du drabbats av S-bankens systemstörningar i somras? Kontakta gärna oss på mejladressen nyheter@yle.fi.