Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur mycket tjänar de bästa spelarna i FM-ligan? Mästartränaren vet vad nya profilerna betyder: "De skulle vara stjärnor i alla europeiska ligor"

Från 2022
Uppdaterad 14.09.2022 18:42.
Sami Niku spelar ishockey.
Bildtext JYP:s Sami Niku tillhör de namnstarka nyförvärven.
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press

FM-ligan i ishockey är mer stjärntät än på länge. Inte så konstigt med tanke på att alla lag går in i säsongen med större summor än i fjol.

5,4 miljoner euro.

Så mycket har FM-ligalagens spelarbudgetar sammanlagt växt inför hockeysäsongen som nu är i startgroparna. Totalsumman på spelarbudgetarna (34,9 miljoner euro) överstiger nu nivån före coronan (32,85 miljoner euro).

Förändringen kom lämpligt till en tid då det finns fler toppspelare än vanligt att tillgå. Tömningen av KHL har lett till mer högprofilerade spelarvärvningar än på länge.

Spelarbudgetar

Superstjärnor behövs

Trenden är tydlig och tongångarna positiva. Alla ligalag har skruvat upp på sina satsningar, åtminstone sett till pengabörsen.

Det syns bland värvningarna. I år är inhemska toppnamn som Jori Lehterä, Niko Ojamäki och Valtteri Kemiläinen (Tappara), Joonas Kemppainen (Kärpät), Sami Niku och Juuso Puustinen (JYP), Juuso Hietanen (HPK), Jyrki Jokipakka (Ilves), samt Jesse Joensuu (Ässät) tillbaka i FM-ligan.

Enligt Yle Urheilus utredning tjänar en nyckelspelare i ishockeyligan mellan 250 000 och 300 000 euro. Agentkällor uppger att spelare som tjänar över 300 000 euro går att räkna på en hand.

Jori Lehterä på isen.
Bildtext Jori Lehterä är tillbaka i Tammerfors efter tolv år utomlands.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Publiken vill se högklassig hockey, men också superstjärnor, fattar Tapparatränaren Jussi Tapola.

– Det är fint att vi fått sådana till både Tappara och andra lag. Spelarna som nämndes ovan är stjärnor i vilken europeisk liga som helst. Det gör vår liga högklassig och intressant för åskådarna, säger mästarlotsen till Yle.

NHL-pengarna gav en skjuts i Uleåborg

I Tapolas Tappara är Jori Lehterä den stora profilvärvningen.

– Jag tar i princip en säsong åt gången. Efter säsongens slut funderar jag alltid på mina alternativ, jag vill spela i en så bra liga som möjligt, intygar KHL-värvningen.

Ett lag som värvat stort inför säsongen är Kärpät. Tillskott som Kemppainen, David Rundblad och Teemu Turunen gör att man kan drömma stort uppe i Uleåborg.

– Nu lyckades vi nå samma budget som före coronan. Vi fick möjligheten att förhandla med spelare som vi inte haft någon chans på tidigare år, menar sportchefen Harri Aho.

NHL-pengar är också något som påverkar kassan.

– För oss var den stora grejen att återvända till det normala efter coronan. Vi fick över en miljon euro i fostrarpengar från NHL, vilket har hjälpt oss att få ekonomin i skick.

Så startar hockeyligan

  • Tisdag: Tappara–TPS 3–1

  • Onsdag: HIFK–HPK, Ilves–Ässät, Jukurit–KooKoo, KalPa–SaiPa, Kärpät–Pelicans, Sport–JYP

  • Torsdag: Tappara–HIFK

  • Fredag: Jukurit–HPK, JYP–Lukko, KooKoo–SaiPa, Pelicans–KalPa, Sport–Ilves, TPS–Ässät

  • Lördag: HPK–Sport, Ilves–HIFK, KalPa–Jukurit, Kärpät–Tappara, Lukko–TPS, SaiPa–KooKoo, Ässät–JYP

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus text Näin korkeita palkkoja SM-liigan suurimmat tähdet tienaavat – seurojen pelaajabudjetit ovat nousseet miljoonilla euroilla, skriven av Timo Uusitalo.

Diskussion om artikeln