Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nystrand tar över FSI

Från 2015
Uppdaterad 16.11.2015 21:58.
Håkan Nystrand, FSI:s ordförande, 2015.
Bildtext Håkan Nystrand.
Bild: FSI

FSI har valt ny ordförande. Håkan Nystrand tar över från och med nästa år. ”Vi ska agera för att inte behöva reagera”, säger Nystrand.

På måndagen valde Finlands Svenska Idrott FSI ny ordförande. Valet föll enhälligt på Håkan Nystrand som efterträder Jan-Erik Enestam.

– Sedan barnsben har jag varit en idrottsfantast och själv hållit på speciellt med orientering och skidorientering. Är man föreningsmänniska så är det här ett av drömuppdragen som man kan få, berättar Nystrand i Yle Sportens intervju.

Du har varit ordförande för Finlands Svenska Skidförbund tidigare och nu tar du över FSI. Hur ändras din arbetsbild – är det ett större jobb?

– Jag tror inte det. Att vara ordförande för ett grenförbund är förstås ganska nära den operativa verksamheten. Ett orförandeskap för Finlands Svenska Idrott innebär ett nära samarbete med styrelsen, generalsekreteraren och hela FSI-kansliet, så jag tror det blir mera ledarskap än operativ verksamhet.

I ett pressmeddelande säger Nystrand så här om var FSI är och vart organisationen är på väg:

– Det nya sättet att jobba inom FSI 2016 och framåt är nu utstakat och överenskommet med grenförbunden/distrikten och utgör en bra grund för framtiden. FSI kommer att ta en aktiv samhällspolitisk roll då hela Idrottsfinland håller på och formar om sig organisatoriskt. Vi vill möta förväntningarna både hos utövare och finansiärer.

– Vi inom FSI skall naturligtvis ”ta vår plats”. Det gäller att vara förutseende och med i framtidsdiskussionerna, till exempel angående kunskapscentra, idrottsakademierna, idrottsgymnasierna och strukturer som är väsentliga för att förverkliga målsättningarna i vår verksamhetsplan, det vill säga skapa förutsättningar för idrott och motion för alla på svenska i Finland.

– FSI är till för hela Svenskfinland. Vi vill aktivera finlandssvenskar i alla åldrar att röra på sig genom idrott och motion. Vi ska agera för att inte behöva reagera.